Može li nuklearni reaktor u UAE-u ugroziti Zaljev

Stručnjaci upozoravaju na nedostak 'ključnih sigurnosnih mjera' u UAE-u koje se očekuju naprimjer u novim evropskim reaktorima (AP)

Fosilna goriva sporan su izvor energije kada se radi o očuvanju prirode. Korištenje nuklearne energije je još kontroverznije pitanje nakon incidenta u Černobilu i mogućnosti da se takva tehnologija pretvori u oružje za vojne svrhe. 

Ovakvi rizici su još veći ako se nuklearno postrojenje nalazi na geopolitičkom području kao što je Arpski poluotok. 

Međutim, ova regija ide prema tome. Ove sedmice je svijet saznao da se Ujedinjeni Arapski Emirati, nakon nekoliko godina odgađanja, spremaju da do kraja marta pokrenu prvi od četiri nuklearna reaktora u regiji Al Dhafra u Abu Dhabiju. 

Ovo nuklearno postrojenje nazvano je Barakah, što na arapskom znači “božanski blagoslov”. Tako je rekao ministar državnih poslova UAE-a Sultan bin Ahmad Sultan Al Jaber na konferenciji o održivosti u Abu Dhabiju, rekavši novinarima ranije ove sedmice da “ćemo postati prva zemlja u regiji koja će imati sigurno, komercijalno i miroljubivo nuklearno postrojenje”. 

Međutim, neki nuklearni stručnjaci nisu tako optimistični te upozoravaju na neke moguće loše posljedice. 

Sigurnosne mjere

Paul Dorfman, direktor neprofitne Grupe za nuklearni konsalting, napisao je izvještaj “Zaljevske nuklearne ambicije: Novi reaktori u Ujedinjenim Arapskim Emiratima”, gdje navodi potencijalne rizike Barakaha. 

Dorfam piše da je ugovor da sagradi Barakah dobila kompanija Korea Electric Power Corporation (KEPCO) jer je tražila puno manje sredstava nego ostale firme, “približno 30 posto manje”. 

Međutim, tako niski troškovi su mogući, navodi se u izvještaju, zbog nedostaka “ključnih sigurnosnih mjera” koje se očekuju naprimjer u novim evropskim reaktorima. 

Također u izvještaju se navodi da su “otkrivene pukotine u zgradama sva četiri reaktora”.

UAE je jedina zemlja koja je kupila KEPCO rekator. Ako se ispostavi da ova zemlja nije u mogućnosti da spriječi radijaciju kao rezultat nesreće ili napada, to neće biti problem samo za UAE. 

U martu je katarsko ministarstvo vanjskih poslova navodno poslalo pismo Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju u kojem navodi da bi takva radijacija mogla stići do Dohe u roku od 13 sati, a radioaktivno curenje moglo bi uništiti zaljevske vode. 

Regionalne tenzije

Također, ovakvi projekti u ovoj regiji imaju geopolitičke posljedice. 

Ovog mjeseca, strah od vojne eskalacije porastao je nakon što je SAD ubio iranskog generala Qassema Soleimanija. 

Katar je još uvijek pod diplomatskom, trgovinskom i transportnom blokadom koju su uveli UAE, Saudijska Arabija i Egipat zbog optužbi da Doha “podržava terorizam” i da je bliska sa Iranom, što Katar negira. 

U septembru se desio napad dronom na saudijska naftna postrojenja koji su izveli jemenski pobunjenici. 

Dorfman u izvještaju navodi da bi oružane grupe mogle vidjeti vojne operacije UAE-a u regiji kao razlog da napadnu nuklearno postrojenje.  

Izvor: Al Jazeera