Može li novi predsjednik pomoći ‘svojima’ da osvoje izbore?

Zoran Milanović bi mogao otvarati pitanja koja su bliska politikama Socijaldemokratskoj partiji, piše autor (EPA)

Zoran Milanović i službeno će, na inauguraciji najavljenoj za utorak, preuzeti dužnost predsjednika Republike Hrvatske. Iako je novoizabrani predsjednik najavio, zatražio i dobio inauguraciju bez velike pompe, samo s uzvanicima koji tamo i moraju biti, događaj će se pomno pratiti ne samo u Hrvatskoj, nego i u susjedstvu i europskim okvirima.

No, događaj je važan i za Socijaldemokratsku partiju Hrvatske, čiji je član sve donedavno bio Milanović (morao je, “po sili zakona”, izaći iz stranke), čiji je kandidat na predsjedničkim izborima bio, ali i čiji je predsjednik dugo godina bio te u jednom mandatu obnašao i dužnost premijera. Pitanje je, dakle, može li i na koji način Milanović na poziciji predsjednika, iako formalno neće biti član SDP-a, pomoći svojoj (bivšoj) stranci i njezinom predsjedniku Davoru Bernardiću u predstojećem razdoblju pred parlamentarne izbore?

U posljednjih godinu dana SDP se uspio, barem prema istraživanjima javnog mnijenja, izvući iz ralja slobodnog pada, koji je bilježio od poraza na parlamentarnim izborima 2016. godine te odlaska Milanovića s čela stranke. Najnižu popularnost je SDP doživio krajem 2018. godine, kada se s njima izjednačio, a po nekim istraživanjima ih i pretekao, Živi zid.

Unutarstranački izbori

Taj period nakon odlaska Milanovića obilježen je unutarstranačkim izborima, očitim sukobima struja, za koje je dijelom zasigurno zaslužan i Milanović, te gafovima Bernardića, koji je preuzeo stranku. Sukobi u SDP-u doveli su i do odlaska niza istaknutih pojedinaca iz stranke, za nekima članstvo može žaliti, a drugih dobro da su se riješili. Međutim, pripreme za izbore za Europski parlament donijele su pomirljivije tonova, a rezultati izbora dodatni poticaj za daljnji smjer djelovanja. Druga polovica 2019. godine je bila obilježena kampanjom za predsjedničke izbore, koja je rezultirala pobjedom Milanovića, a danas SDP ima i blagu prednost pred Hrvatskom demokratskom zajednicom u istraživanjima javnog mnijenja.

Ova godina donosi najvažniji test za Bernardića, to su parlamentarni izbori te se postavlja niz pitanja, a jedno od njih je i može li Milanović s pozicije predsjednika, iako više neće formalno biti član SDP-a, povući bivšu stranku i Bernardića prema Banskim dvorima, ili im možda biti prepreka na tom putu? Milanović je već u svome pobjedničkom govoru najavio da će mu sve stranke, na formalnoj razini, biti iste te je sigurno da si ne smije dopustiti otvorenu podršku bivšoj stranci. Osim toga, tijekom kampanje, a i iz prijašnjih odnosa, bilo je vidljivo da Milanović i Bernardić ne rade na istoj frekvenciji te je teško za očekivati da bi se Milanović previše izložio u korist Bernardića. Povijest njihovih sukoba datira još iz vremena dok je Milanović vodio stranku, a Bernardić stranačku organizaciju u Zagrebu.

Međutim, Milanović bi svakako mogao otvarati pitanja koja su bliska politikama SDP-a i partnera te bi se tu mogla otvoriti prilika da jasno artikuliraju stavovi i rješenja koja se planiraju nuditi na predstojećim izbotima. Kao problem u iskorištavanju ovakve prilike je upitnost kvalitete kadra i politika koje SDP trenutno može ponuditi što je dijelom posljedica i unutarstranačkih sukoba, ali i Milanovićeva ostavština.

Već prve najave potencijalnih ministara su naišle na neodobravanje dijela javnosti inače svjetonazorski bliskog SDP-u. U tom slučaju, a i u slučaju koordinatora izbornih jedinica, dodatno razočarenje je donijela činjenica da je jedna socijaldemokratska stranka na sve te funkcije predložila tek jednu ženu.  Osim toga, otvorena je i diskusija može li uopće Bernardić biti materijal za premijera. Naravno, za SDP i njihov rejting bi bilo pogubno u ovom trenutku za tu funkciju istaknuti ikoga drugoga, osim vlastitog predsjednika, ali u tom slučaju bi kvalitetan i jak tim trebao biti taj koji će biti glavni forte u izbornoj utrci. SDP i dalje ima dio kvalitetnog kadra, ali se iz ponuđenog čini da je taj dio ili u manjini ili nisu prvi izbor predsjednika stranke za potencijalne funkcije. Stoga, teško je za očekivati da će Milanović biti lokomotiva koja bi mogla povući kompoziciju sastavljenu od SDP-a i partnera prema Banskim dvorima.

Milanović može odmoći SDP-u

S druge strane, postoji niz načina na koje bi Milanović mogao biti otežavajući faktor Bernardiću i SDP-u na putu do uspjeha na parlamentarnim izborima. Prvo i osnovno, Milanović kao predsjednik zasigurno predstavlja crvenu krpu desnici i desnom centru što bi moglo dovesti do snažnije mobilizacije kako bi se spriječila mogućnost da i izvršnu vlast preuzme SDP s partnerima. To bi se pogotovo moglo dogoditi ukoliko će Milanović započeti svoj mandat s potezima koji na simboličkoj razini mogu dodatno iziritirati konzervativniji dio biračkog tijela. Osim toga, ukoliko svojim potezima razočara one koji su mu dali glas na predsjedničkim izborima to bi se moglo pretočiti u glas nezadovoljstva na parlamentarnim izborima što će svakako utjecati na rezultat SDP-a.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Milanović može odmoći SDP-u i na način da sa sobom na Pantovčak povuče i dio kvalitetnih pojedinaca iz SDP-a, u prvom redu Orsata Miljenića te ih na taj način dodatno kadrovski oslabi pred parlamentarne izbore. Konačno moguće je i da Milanović, ili barem njegovi podražavatelji unutar stranke, budu u otporu prema trenutnom vodstvu te počnu zagovarati druge kandidate za premijersku funkciju kao naprimjer Biljanu Borzan, koja se već počela spominjati kao potencijalno bolji izbor, a takav rasplet bi definitivno bio puno pogubniji za Bernardića.

Iako se za SDP i Bernardića trenutna situacija čini kao iznimno povoljna – pretekli su HDZ u istraživanjima javnog mnijenja, izborili na EU izborima rezultat iznad očekivanja, sudjelovali u pobjedi Milanovića i trenutno promatraju borbu za prevlast u HDZ-u – treba imati na umu da preuzimanje vlasti nije niti malo blizu. Milanović im na tome putu svakako neće biti od pretjerane koristi i ukoliko se nadaju da bi ih on i njegovo preuzimanje predsjedničke funkcije mogli vući prema pobjedi, onda je sve već sada izgubljeno za njih. SDP će svakako biti jedna od dvije najjače stranačke opcije nakon parlamentarnih izbora, ali teško da bi samo to zadovoljilo apetite nakon mandata trenutne Vlade. Međutim, trenutne mogućnosti se čine limitiranima i ukoliko ne dođe do kvalitetnijih rješenja vjerojatnije je da će i iduće četiri godine biti u opoziciji.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera