Može li Himeidti postati predsjednik Sudana?

Himeidti je uspio zabilježiti izvanredno prisustvo u političkom životu Sudana (Al Jazeera)

U 2010. godini, Mohamed Hamdan Daqlo, mladi čovjek poznat kao Himeidti, činio se mirnim i stidljivim tokom pregovora s vladom od koje se odmetnuo, nakon što je pokazala neuspjeh da pruži sigurnost njegovom plemenu u sudanskoj državi Južni Darfur.  

Pregovori nisu bili teški jer tridesetogodišnjak nije postavljao visoke zahtjeve. Tako se Himeidti vraća na posao kao dio Vlade koja ga prima i imenuje za oficira granične službe.   

Međutim, ovaj ambiciozni mladi čovjek kasnije ostvaruje rekord u brzini napredovanja, s obzirom na to da se u manje od deset godina približio samom vrhu vojne hijerarhije. Nedavno je dobio čin “general-pukovnika”, a imenovan je i na poziciju prvog potpredsjednika Vojnog vijeća.   

Međutim, svako ko prati životni put Himeidtija dolazi do zaključka kako je ovaj čovjek sposoban da zgrabi svoju priliku i da eventualni gubitak pretvori u jasnu pobjedu. Prije samo nekoliko sedmica, Himeidti je bio među najodanijim saveznicima predsjednika Omara al-Bashira. Štaviše, feldmaršal je uvijek upirao prstom na njega, u kontekstu ravnoteže snaga, kada se obraćao onima koji su pomišljali da se odmetnu od vlasti. 

Drugi čovjek u državi       

Kada je nestalo utjecaja koji je imao general-pukovnik Ali Osman Taha, pojedini su mislili da se Himeidti treba spremiti za poniženje, međutim, ovaj čovjek ubrzo iznova uspostavlja svoje veze s general-majorom Salahom Goshem, koji je počeo vraćati svoju slavu na palači režima Front spasa.    

Kada se prijestolje “spasa” počelo tresti, Himeidti je sagledao situaciju i dvosmislenom retorikom naglasio da njegove snage nisu specijalizirane za razbijanje demonstracija. U takvom ambijentu, Himeidti okuplja svoje snage sačinjene od pristalica i stacionira ih nedaleko od središta dešavanja.      

Himeidti je veoma brzo shvatio da se bliži kraj vladavini feldmaršala Al-Bashira, stoga je postao dio mehanizama promjena u neposrednoj blizini kruga visokih časnika. U sam osvit revolucije, Himeidti uspijeva posložiti stvari i preispitati svoje stavove te se približava novom centru moći – srditoj masi okupljenoj na ulicama, prihvatajući zahtjeve da se smanji prijelazni period. Zahvaljujući takvoj procjeni, napredovao je u službi i postao drugi čovjek u državi. Nakon toga, više se nije vraćao na pitanje trajanja prijelaznog perioda.      

Biti drugi čovjek u državi nije vrhunac težnji ovog ambicioznog, naglog i odvažnog mladog čovjeka, stoga počinje promovirati svoj novi imidž međunarodnoj zajednici kroz susrete sa zapadnim ambasadorima. Također, ne zaboravlja potvrditi da će snage sudanske vojske stacionirane u Jemenu nastaviti svoju misiju sve do ostvarivanja pobjede. Na ovu drugu poruku ćemo se vratiti nešto kasnije.

Arapska koalicija

Možda Himeidti misli na drugačiji način kada se bavi pitanjem budućnosti zemlje, odnosno da se transformira u civilnog političara koji će se oslanjati na novu mentalnu sliku o sebi kao kreatoru revolucije, kao i na geopolitičku realnost koja zapadni Sudan geografski proširuje sve do oblasti nedaleko od Kartuma. Međutim, to je dug put za mladića koji je ovisan o preskakanju preko prepreka.    

Možda bi naredna prilika trebala biti ta da sačeka da se oslobodi mjesto predsjednika, kao što se desilo sa general-pukovnikom Ahmedom Awadom Ibn Aufom. U tom slučaju, Himeidti neće dozvoliti da bude preskočen… Ako se pruži takva prilika, Himeidti će imati podršku s četiri strane. Kao prvo, podržat će ga javnost koja je povela revoluciju i nada se da bi on mogao biti najbolje rješenje za dovršetak tranzicijskog perioda jer nema izrazito veliku podršku vojske. 

Druga strana je regionalna sila koju predstavlja arapska koalicija. Ovu koaliciju čine Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, i ona se zalaže za to da Sudan ne padne pod dominaciju Muslimanske braće. Kako bi taj cilj bio i ostvaren, arapska koalicija najbolje rješenje vidi u general-pukovniku Himeidtiju.  

Treća strana su stanovnici zapadnog Sudana i njihova naklonost koju crpe iz povijesti i geografije ovog podneblja. U ovom čovjeku vide mogućnost da se ostvare neki od njihovih snova u postizanju političke pravde, pa će mu pružiti podršku makar i na određeno vrijeme. Četvrta strana koja će ga podržati jesu snage za brzu intervenciju, čiju je komandu preuzeo njegov mlađi brat.

Politički život Sudana

Snage za brzu intervenciju ne predstavljaju dominantnu silu u ravnoteži vojnih snaga, međutim, oni koji strahuju od haosa ne žele da se suoče s njima, pogotovo nakon što su se te snage zabarikadirale po ulicama Kartuma.

Međutim, Himeidtijevi snovi mogli bi se sudariti s drugačijom stvarnošću; sudanska vojska je nevoljko pristala da Himeidti preskoči prepreke bez prolaska kroz kapiju vojne akademije, a poznato je da vojska ima stroge običaje po tom pitanju.   

Na frontu u Darfuru postoje oni koji neće oprostiti Himeidtiju njegovu prošlost, jer je doveo do promjena u odnosu snaga u ratnoj areni. Čak bi i unutar samog plemena moglo doći do podizanja glasova protiv njega, poput zatvorenika Musa Hilala, figure koju ne treba zanemarivati. Važno je reći to da medeni mjesec s buntovnim građanima može veoma kratko potrajati, a Himeidti bi vrlo brzo mogao biti svrstan u protivnike revolucije.    

Na kraju svega, Himeidti je uspio zabilježiti izvanredno prisustvo u političkom životu Sudana, što osobi koja dolazi iz reda običnih građana nije bilo lako učiniti.

Izvor: Al Jazeera