Moyes prvi put gostuje na stadionu Evertona

Moyes smatra kako su neki navijači Evertona ljuti na njega zato što ne vjeruju u pravi slijed događaja koji su doveli da on ode u United (EPA)

Škotski stručnjak David Moyes priznao je kako na Goodison Park nije otišao nijednom otkako je napustio Everton i preuzeo Manchester United. Nije išao čak ni u izviđačke misije, a u nedjelju će prvi put sjediti na klupi u Liverpoolu, na stadionu gdje je proveo 11 godina kao menadžer domaće ekipe.

Posljednji put je stupio u ovo nogometno zdanje u maju prošle godine, kada su se navijači Evertona veoma emocionalno oprostili od Škota. No, ti isti igrači su se okrenuli protiv njega nešto kasnije, jer je za 28 miliona funti pokušao dovesti Leightona Bainesa i Marouanea Fellainija među „Crvene đavole“.

Uprava Evertona je za ovu ponudu kazala kako je „uvredljiva“ i „podrugljiva“.

Navijači plavog tima iz Liverpoola zviždali su Moyesu u decembru, kada su njihovi ljubimci gostovali na Old Traffordu, a osjećaj ogorčenosti kod Škota je bio tako jak da se nije želio vratiti na Goodison Park nijednom od odlaska.

„Gledao sam Everton na gostovanju kod Sunderlanda, ali nikada nisam išao na Goodison ove sezone“, kazao je strateg Uniteda, koji redovno odlazi na utakmice narednih protivnika, a i kako bi procijenio potencijalna pojačanja.

„Prošla je skoro godina otkako sam otišao. Do sada nisam osjetio da je pravi tren da se vratim. Vrijeme liječi sve rane. Osjetio sam neki animozitet kada smo željeli dovesti neke igrače. Međutim, neki nogometaši Uniteda odu u Everton, pa je to obostrano.“

Pravi slijed događaja

Manchester United je na kraju uspio kupiti Fellainija za 27,5 miliona, no Baines je kazao kako želi ostati u Evertonu.

Moyes smatra kako su neki navijači Evertona ljuti na njega i zato što ne vjeruju u pravi slijed događaja koji su doveli da on ode u United. Neki od njih smatraju kako je menadžer odugovlačio sa potpisivanjem novog ugovora sa Evertonom, jer je znao da će se Alex Ferguson povući na kraju prošle sezone.

On kaže da to nije istina, ali priznaje kako mu pojedini navijači ne vjeruju. Dok Moyes ima problema u novom klubu, njegov nasljednik na Goodisonu Roberto Martinez postiže dobre rezultate.

Njegovi igrači zaostaju samo bod za četvrtoplasiranim Arsenalom i bili bi na mjestu koje vodi u Ligu evropskih prvaka da tokom sedmice nisu izgubili od Crystal Palacea. Moyes je impresioniran radom Martineza, ali podsjeća navijače kako je i on donosio dobre dane na Goodison Park.

„Mislim da Roberto ima dosta zasluga, ali je u klubu našao grupu igrača koji su uvijek bili sposobni za napredak i poboljšanja. Sjetite se da je Everton posljednje dvije sezone završio ispred Liverpoola, a jednom je bio i u Ligi prvaka (kvalifikacije 2005. godine)“, kaže Moyes i dodaje:

„Nadam se da će se nekad i moje vrijeme smatrati veoma dobrim u historiji Evertona.“

Izvor: Agencije