Motocikl siguran kao automobil

Stoljeće nakon što su se prva vozila našla na cestama, ona električna predstavljaju novu revoluciju. Jedna kompanija iz američkog San Francisca otišla je korak dalje.

Vožnja motora može biti veoma uzbudljiva, ali i opasna. To je inspiriralo kompaniju Lit Motors iz Sjedinjenih Američkih Država da dizajnira vozilo nalik na klasični motocikl, ali sa svim sigurnosnim elementima koje pružaju automobili.

„Očigledno je da ciljamo na ljude koji su zaljubljenici dvotočkaša, ali koji prije svega razmišljaju o sigurnosti i zaštiti od vanjskih elemenata“, kazao je Ryan James, šef marketinškog odjela kompanije.

„Možda su to ljudi koji rade u odIjelima i umorni su od presvlačenja kožnih kombinezona i nosanja kacige, ili ih jednostavno bračni partner ili djeca tjeraju da vode više računa o sigurnosti.“

Osnivač i predsjednik Lit Motorsa Daniel Kim pojašnjava šta sve krasi njihov proizvod.

„Ako vam je sigurnost briga, ovo vozilo ima zračne jastuke, sigurnosni pojas, čeličnu kabinu. Ima sve sigurnosne pogodnosti automobila, samo se nalazi na platformi sa dva točka“, kazao je, te pojasnio tajnu stabilnosti modela C1.

„Imamo patentiranu tehnologiju. Koristimo žiroskop kako bi vozilo bilo uspravno, tako da se ne može prevrnuti. Doslovno bi vam bio potreban slon za takvo nešto. Žiroskop proizvodi 600 kila sile, tako da je poprilično robustan i siguran“, pojašnjava prvi čovjek Lita.

Sistem žiroskopa

Težina ovog vozila je mnogo manja od običnog automobila, pa su i baterije koje ga napajaju manje i jeftinije, tako da C1 košta manje od 15.000 eura. Maksimalna brzina je 193 kilometra na sat, a sa punom baterijom može preći 321 kilometar.

„Iskustvo vožnje je vrlo slično kao vožnji automobila. Sjedite u standardnom sjedištu, imate volan, pedalu za gas, pedalu za kočnicu, ali se vozilo u krivinama naginje. Sistem žiroskopa se upotpunosti kontrolira automatski, tako da se vozilo naginje samo od sebe“ navodi James.

Kompanija je sada u fazi sklapanja ugovora sa preprodavcima, a prodaja će se vršiti i putem interneta.

Početak serijske proizvodnje je planiran za početak 2014. godine, a Lit je već primio 300 narudžbi.

Izvori: Al Jazeera i agencije