Mosul: Spasioci izvukli 214 tijela ispod ruševina

U proteklih sedam dana borbe za Mosul su intenzivirane (Reuters)

Nakon zračnih udara i borbi u Mosulu u proteklih nekoliko dana, iračka Civilna zaštita ispod ruševina je izvukla 214 tijela.

To je samo dio civila do kojih su pripadnici Civilne zaštite uspjeli doći i izvući ih ispod ruševina, javlja novinarka Al Jazeere Stefanie Dekker.

Iračke snage iz zapadnog dijela grada pokušavaju potisnuti borce grupe Islamska država Irak i Levant.

Cijelo to područje pod velikim je artiljerijskim i zračnim udarima međunarodne koalicije, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama i iračke vojske.

Neki svjedoci ističu kako su štetu načinila i eksplozivna sredstva koja je postavio ISIL. Vjeruje se kako se u tom području nalazi gotovo 400.000 civila.

Živi štit, granatiranje, snajperi…

U proteklih sedam dana borbe su intenzivirane, javlja novinarka Al Jazeere.

Iračka vojska u jednom je dijelu došla na rub gusto naseljenog starog dijela grada, što umnogome otežava vojne operacije, dodala je ona.

“Ovdje se koristi velika vojna sila, zračni udari, granatiranje s obje strane, bombaši samoubice, snajperi, a sve to u gusto naseljenom području. Izuzetno je teško potvrditi tačan broj civilnih žrtava.”

U posljednjih tridesetak dana, novinarka Al Jazeere gotovo svakodnevno razgovara s ljudima koji bježe iz zapadnog Mosula, te saznaje da je broj ubijenih civila izuzetno velik.

“Rekli su nam da su civili bili meta napada i dok su bježali, napuštali grad. Neki od njih stradali su od improviziranih eksplozivnih sredstava koje je postavio ISIL. Neki su stradali u zračnim udarima”, javlja Dekker.

ISIL, također, ima praksu da koristi civile kao živi štit, koji budu uhvaćeni u unakrsnoj vatri.

“Broj stradalih u konačnici bit će izuzetno velik, ali sigurno u skorije vrijeme nećemo imati zvaničnu potvrdu tog broja”, javila je novinarka Al Jazeere.

Izvor: Agencije