Oglasi

Mosul: ISIL drži stotine porodica kao taoce

Iračka vojska tvrdi kako ISIL namjerava koristiti zatočene civile kao živi štit.
Onima koji napuste škole ISIL prijeti smrćuReuters

Pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) drže stotine porodica kao taoce u školama i vladinim institucijama u Mosulu, navodi iračka vojska.

Komandant Zajedničkih akcija Iraka Nibras al-Mekuki kazao je kako su od izvora u Mosulu saznali da su pripadnici ISIL-a natjerali porodice da se okupe u školama u Al-Hadri, Jerusalemu, Semahu i Al-Karami, na sjeveroistoku Mosula, javlja Anadolija.

Onima koji napuste škole prijetili su smrću. Mekuki je dodao kako ISIL civile namjerava koristiti kao živi štit.

Snajperisti i eksplozivne naprave   

Također, snajperisti organizacije nalaze se na položajima kako bi spriječili očekivani ulazak sigurnosnih snaga u grad. Pripadnici ISIL-a postavili su i eksplozivne naprave u blizini naselja i civilnih vozila.

Prema njegovim riječima, ISIL ima oružje u Mosulu, ali ima problema s brojem boraca koji bi ga koristili. U mnogim područjima Mosula već dva dana nema električne energije, vode za piće, a u bolnicama je primjetan manjak lijekova.

Pripadnici sigurnosnih snaga Iraka prema centru Mosula kreću sa sjevera, juga i istoka.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.