Oglasi

Mostar: Ukop nastradalih u avionskoj nesreći

U avionskoj nesreći Mostar je izgubio dobre učenike, vrijedne sportiste i uzorne građane, kojih će se uvijek sjećati.
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu je Dan žalostiAnadolija

U Mostaru je obavljen ukop troje djece, brata i sestre Luke i Lane Lovrić, te Armana Hadžiomerovića kao i pilota Ivana Karačića koji je upravljao letjelicom koja se u subotu srušila južno od Mostara i u kojoj je život izgubio i mladić Muhamed Sipović.

Pet osoba pod još neutvrđenim okolnostima poginulo je u padu sportskog aviona, od čega troje djece.

Na groblju u Dračevicama na posljednji počinak osmogodišnjeg Luku i desetogodišnju Lanu ispratili su roditelji, rodbina i više hiljada ljudi.

Tijelo Armana Hadžiomerovića pokopano je na groblju Sutina, gdje će u srijedu biti pokopan i Muhamed Sipović, dok je pilot Ivan Karačić pokopan na mjesnom groblju Slipčići kod Čitluka. 

Komemorativni skup

Komemorativni skup održan je prije toga u prepunoj velikoj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

"Subota je trebala biti dan radosti odmora, relaksacije i upoznavanje građana s nekim novim svijetom. Panoramski let koji je trebao biti nezaboravna avantura za brata i sestru Luku i Lanu Lovrić te Armana Hadžiomerovića i Muhameda Sipovića, a za Ivana Karačića još jedan rutinski let, pretvorio se u tragediju, koja je pogodila naš grad. Vijest u padu zrakoplova duboko nas je potresla i pronijela se poput munje našim gradom. Zavladao je muk, teška, turobna atmosfera, osjećaj nemoći. Željeli smo vjerovati da je ovo samo ružan san. Nažalost, dogodila se nesreća koja je u trenutku odnijele pet života i ostavila duboku bol obiteljima, rodbini i prijateljima poginulih, kao i u cijelome gradu Mostaru i BiH", kazao je kroz suze gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Bešlić je kazao da je danas Mostar obavijen tugom i da je teško reći bilo šta što bi moglo pomoći  u gašenju boli za mladim životima koji su u jednom trenutku otišli sa ovoga svijeta, prenosi Anadolija.

"Sigurno je da je roditeljima ta bol nemjerljiva i sigurno je da naši sugrađani suosjećaju sa svima njima", kazao je Bešlić.

Posljednji pozdravi

Pisma saučešća stigla su iz cijele BiH.

Direktor Osnovne škole "Zalik", koju je pohađao Arman Hadžiomerović, Džemal Juklo, kaže kako su riječi postale isprazne i beznačajne.

"U ime učenika, roditelja i uposlenika O.Š. 'Zalik' osjećam obavezu i dug uputiti riječi suosjećanja s obiteljima Hadžiomerović, Lovrić, Karačić i Sipović. Govoriti o Armanu, učeniku našeg 3A razreda, kao posljednji pozdrav je nemoguće. Za kratak period Arman nas je zadužio zato što je bio učenik na koga su svi računali. Bio je glumac koji obećava, maneken s kojim nije trebalo korake učiti, fudbaler na kojeg je Velež računao. Znao je izmamiti osmijeh. Nedavno na Dan škole imao je ulogu doktora i sve nas je nasmijao do suza", kazao je Juklo. Naglasio je da će Armanov osmijeh zauvijek ostati u njihovoj školi.

Na mjesnim grobljima bit će ukopani nastradali pilot i troje djece, dok će dženaza za petog poginulog biti održana u četvrtakAnadolija

U ime O.Š. "Silvije Strahimir Kranjčević", koju su pohađali Lana i Luka Lovrić, u ime škole oprostio se učenik Josip Kolobara.

"Tužne vijesti ne biraju mjesto, osobu ni vrijeme. Ponekad dolaze očekivano; ponekad, vrlo često iznenadno. No, gubitak dragih osoba ostavlja zauvijek dubok i bolan trag. U subotu nas je napustilo dvoje prijatelja, potraživši svoje mjesto među anđelima. Vjerujemo kako su u boljem i pravednijem svijetu koji ne poznaje bol ni patnju, rastanke, suze i tugu. Dragi Lana i Luka, vaš odlazak slomio je tisuće srca, nebrojena lica poput divlje oluje suzama beznađa i očaja, ali ja znam da ovo nije zbogom, jer nije konačan. Ovo je samo doviđenja, do novog susreta u Božijoj milosti. Do tada uspomenu na vas čuvat ćemo u svojim mislima i molitvama", kazao je Kolobara.

Velika tragedija

Predsjednik Aerokluba Mostar Jurica Kolobarić izrazio je duboko saučešće porodicama stradalih, navodeći kako se ovakva tragedija u Mostaru nikada ranije nije dogodila.

"Mostar je grad avijacije, grad u kojem se leti i više od 100 godina, u kojem su se proizvodili avioni, školovali piloti, u kojem Aeroklub postoji 68 godina i nažalost grad koji ne pamti ovakvu zrakoplovnu nesreću. Ivan Karačić je čovjek koji je upravljao avionom toga dana, veoma tih čovjek koji je sitne građe, ali ljudina koji je svakoga fascinirao smirenošću i pilot s ogromnim iskustvom, koji je doslovno živio da bi letio. Te svibanjske subote Bog je odlučio Ivana pozvati k sebi i na nama potpuno nerazumljiv način omogućio mu je da sa sobom prema vratima raja povede vojsku najljepših anđela", kazao je Kolobarić.

Istraga se nastavlja

Nesreća se dogodila u subotu tokom panoramskog leta u okviru manifestacije "Dani otvorenih vrata" pod nazivom "Let iznad Mostara" koju su organizirali Aeroklub Mostar 1949 i Aerodrom Mostar.

Nakon komemoracije u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, na mjesnim grobljima bit će ukopani nastradali pilot i troje djece, dok će dženaza za petog poginulog biti održana u četvrtak.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu je Dan žalosti. Zastave su spuštene na pola koplja. Za to vrijeme, istraga o padu sportskog aviona se nastavlja.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preuzelo je istragu.

Prema riječima stručnjaka na terenu, istraga će biti teška, jer ovaj avion nema crnu kutiju, zbog čega će biti ključne izjave svjedoka.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.