Mostar ‘najpotcjenjeniji grad romantike’ na svijetu

Ako slika vrijedi 1.000 riječi, snimak Mostara iz zraka vrijedi kao cijela kolekcija romantičnih knjiga (EPA)

Američka internetska stranica Matador Network stavila je bosanskohercegovački grad Mostar na prvo mjesto “liste sedam najpotcjenjenijih romantičnih gradova na svijetu”.

U tekstu koji počinje riječima: “Vrijeme je da se okonča monopol Grada ljubavi na romantiku”, misleći na francusku prijestolnicu Pariz, navodi se kako brojni gradovi širom svijeta “trebaju dobiti priznanje” koje zaslužuju.

Ističe se kako je vrijeme ukazati na male, lijepe lokacije, koje su savršene za zaljubljene parove.

Tako se na prvom mjestu našao Mostar, bh. grad na Neretvi, za koji autor teksta kaže: “Ako slika vrijedi više od 1.000 riječi, onda snimak Mostara iz zraka vrijedi koliko i cijela kolekcija Nicolasa Sparksa”, američkog pisca koji je napisao 20 romantičnih romana.

Uživanje u kafi ili vinu

Uz isticanje ljepote centra Starog grada, Starog mosta i njegove historije, iz Matador Networka poručuju kako je Mostar “zaprepašćujuća mješavina starih kuća iz turskog vremena, evropske arhitekture, kamenih ulica, dućana, prodavnica i kafića, gdje možete uživati u gutljaju kafe ili vina, koji su veoma dobri u Mostaru”.

Iza Mostara našli su se Vina del Mar, pomorsko odmaralište u Čileu, zatim južnoafrički Cape Town, mađarska prijestolnica Budimpešta, Antigua u centralnoameričkoj državi Gvatemali, kanadski Quebec City, da bi lista bila okončana s japanskom Osakom.

Izvor: Al Jazeera i agencije