Mostar: Molitveni skup za Prlića i ostale

Građani su pozvani da polože cvijeće i obave molitvu (Al Jazeera)

Nekoliko nevladinih organizacija u Mostaru organizovalo je molitveni skup za najviše političke i vojne zvaničnike samoproglašene Hrvatske republike Herceg-Bosne – Jadranka Prlića i ostale.

Njima će Haški tribunal sutra izreći pravosnažnu presudu nakon što su zbog učešća u ratnim zločinima u prvostepenom postupku osuđeni na zatvorske kazne od 10 do 25 godina.

Poziv građanima da polože cvijeće i prisustvuju misi u katedrali Marije majke Crkve uputili su iz Udruženja “Hrvatsko srce nade” i HNS-ovog Odbora koji se bavi pitanjima bivših pripadnika HVO-a.

Građani koji su prisustvovali molitvenom skupu kazali su za Al Jazeeru kako očekuju da Prlić i ostali sutra budu oslobođeni.

“Narod očekuje oslobađajuću presudu. Ima nekog straha – šta ako ne bude? Više će pogoditi ako oni drugi budu likovali”, rekao je Bosiljko Božić.

Slično razmišlja i njegova sugrađanka Iva Rozić, koja kaže: “Mi smo došli da se pomolimo da sutra bude oslobađajuća presuda za naše hrvatske generale.”

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović također očekuje oslobađajuću presudu.

“Očekujem da će presuda biti suprotna od prvostupanjske. Nije bio udruženi zločinački pothvat. Što se tiče haške šestorke, vjerujem da će biti oslobođeni i da će se vratiti u Bosnu i Hercegovinu ili Hrvatsku”, kaže Cvitanović.

Prvostepene presude

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je 2013. godine Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja nekadašnje samozvane Hrvatske republike Herceg-Bosne, a koju su htjeli priključiti “Velikoj Hrvatskoj”.

Prlić je nepravomoćno osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16 godina, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora.

Na presudu su ove godine podnesene žalbe u kojima je odbrana tražila da se presuda ukine ili preinači i ponište zaključci o udruženom zločinačkom poduhvatu i učešću Franje Tuđmana, Gojka Šuška i Janka Bobetka.

Haški tužioci zatražili su veće kazne za optužene i potvrđivanje zaključaka o udruženom zločinačkom poduhvatu. 

Izvor: Al Jazeera i agencije