Mostar, grad pušten niz političko blato

Mostar je jedini grad u Bosni i Hercegovini u kojem nije bilo lokalnih izbora. Razlog je nepostizanje dogovora o novim izbornim pravilima među najjačim hrvatskim i bošnjačkim strankama. Mandat Gradskog vijeća je odavno istekao, a novo nije izabrano. Grad je u kolapsu.

Mostarci Zdenko Bubaš i Muharem Hindić i ovog dana, kao i prethodnih nekoliko mjeseci, držeći poruke upozorenja, ukazuju na loše stanje u gradu Mostaru.

Zbog neprovođenja izbora, samim tim i izostanka budžeta, najviše ispaštaju građani, javlja iz Mostara reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

“Neusvojeni budžet za javnu kuhinju predviđa nula [konvertabilnih] maraka. Za djecu s teškim psihičkim i cerebralnim bolestima također nula. Isto je i za druge namjene, kao što je kultura… Ništa nije predviđeno ni za razvoj privrede, poljoprivrede…”, kaže Bubaš.

Prije deset godina je tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown nametnuo Statut Mostara.

Njime je ukinuto šest općina i uvedena je jedinstvena Gradska uprava. Uvedene su nacionalne kvote, prema kojima nijedan narod ne može imati većinu u Gradskom vijeću.

Odumiranje potencijala grada

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je ukinuo odluku o nacionalnim kvotama za izbor Gradskog vijeća i naložio Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da usvoji tražene izmjene.

To se do danas nije dogodilo. Od tada izbori nisu održani, Gradsko vijeće ne postoji i sve odluke donosi jedan čovjek – gradonačelnik, koji je i sam u tehničkom mandatu.

“Moram podsjetiti da vlast nije jedna osoba i da ovo svakako nije normalna situacija, nego vanredna. Upravo zbog toga, svi ekonomski, turistički potencijali grada Mostara, kojih je toliko mnogo, na očigled svih nas – trenutno odumiru”, kaže Majda Behrem-Stojanov iz Centra civilnih inicijativa.

A problema nastalih tim stanjem je mnogo: nije usvojen budžet za 2014. godinu, neredovne su isplate plaća i socijalnih potraživanja.

Zbog toga su isplate plaća neredovne, a pomoć ranjivim kategorijama stanovništva izostaje. Zbog neuspjeha političara u pronalaženju kompromisa, grad nema izabranu zakonodavnu vlast.

“Osim što je to ozbiljan problem za demokratiju, on ujedno ima i štetan utjecaj na ulagačku klimu u Mostaru. Šteti ekonomskom razvoju ovog grada i smanjuje mogućnosti zapošljavanja. Važni projekti, vrijedni milione eura, poput ugradnje pročišćivača duž Neretve, sanacije brojnih ruševina ili gradnje novih fabrika na čekanju su, jer ne postoji izabrana zakonodavna vlast koja treba donijeti odluke”, kaže reporter Kajan.

U stranke se ne vjeruje

“Objektivno gledajući, dokle god bude živa ideja o Mostaru kao hrvatskom stolnom gradu i dokle god ona bude tretirana kao mogućnost, dotle će biti problema i dotle će društveni, politički, kulturni i svaki drugi život u Mostaru zamirati. Svaki dogovor u tom kontekstu bit će samo prelazno rješenje i stanje će se perpetuirati na onakav način kako je to gotovo dvije decenije”, kaže sociolog Enes Ratkušić.

Novinar analitičar Berislav Jurić situaciju komentira ovako: “Politika koja se vodi u Bosni i Hercegovini, a koja se zasniva na nedogovaranju na ključnim stvarima, a dogovaranju na stvarima koje odgovaraju političkim elitama, dovela je Mostar u takvu situaciju da građani danas ne mogu imati povjerenja u bilo koju stranku. Kao što nema tko kvalitetno upravljati Bosnom i Hercegovinom, tako je i s Mostarom. On je pušten niz političko blato, koje vlada u Bosni i Hercegovini.”

Brojni pojedinci i institucije obraćali su se za pomoć aktuelnom visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku i međunarodnim institucijama, s pozivom da poduzmu konkretne mjere za deblokadu Mostara. Ali, rezultata do sada nema.

Izvor: Al Jazeera