Mostar: Dug Njemačkoj zatrpava opasni rudnik

Raspadom bivše Jugoslavije, Bosna i Hercegovina je naslijedila dug prema Njemačkoj, koji je prelazio 50 miliona eura. Zvanični Berlin se duga odrekao pod uslovom da Bosna i Hercegovina petinu vrijednosti investira u ekološke projekte. Jedan od njih je i mostarski rudnik, koji se smatrao ekološkom bombom za cijelu regiju.

Svakim potezom strojeva nestaje kop ugaslog rudnika mrkog uglja na čijem se rubu našao Mostar tokom svog širenja. Prodrla je i rijeka Neretva te se stvorilo malo jezero. Stotine hiljada kubika zemlje valja iskopati i premjestiti za godinu dana trajanja radova.

“Radovi se izvode na sjevernoj litici. Uređuju se površine u smislu da se prave ove padine koje vidite. Cilj je projekta da se s tim padinama zatvore eventualne pukotine da ne bi došlo do dotoka zraka u donje slojeve, odnosno do ugljena“, objašnjava šefica gradilišta Anka Leko.

Bitno je spriječiti dotok zraka, kako ne bi došlo do samozapaljenja uglja, što se već događalo. Milioni eura su utrošeni u prvoj fazi projekta, prije desetak godina, kako bi bila ugašena užarena nalazišta duboko ispod samog grada. Stanje je i dalje osjetljivo.

“Postoje bušotine koje se ispitivaju, parametri – tlak, temperatura, voda, zrak… To se prati, da li se stanje u podzemlju miruje, mijenja… To je redovno izvješće koje smo dužni slati“, kazala je rukovoditeljica projekta Željana Vučić.

Velike površine

Kako se rudnik podzemnim kanalima spojio s Neretvom, postao je potencijalna opasnost široj regiji. Opasnost je prepoznala i Njemačka, pomažući sanaciju otpisom milionskih dugova, kazao je novinar Al Jazeere Ivan Pavković, koji se javio iz Mostara.

“Riječ je, zapravo, o ogromnome području. Bio je kop rudnika, u ratu je nastala i divlja deponija, a Njemačka je pristala oprostiti dug Bosni i Hercegovini ako se ta sredstva ulože u ovaj projekt, gdje bi sada trebala nastati ekološka zona”, navodi on.

Uz mostarski rudnik, dio sredstava ulaže se u komunalnu infrastrukturu Kostajnice. Međutim, Nijemci se nisu tek odrekli blizu 53 miliona eura predratnog duga ovoj državi. Učestvovali su u izboru projekata, a sada nadgledaju njihovo provođenje.

“Svi radovi se odobravaju od strane njih, pod redovnom kontrolom su Njemačke. Mi smo tu koji samo rukovodimo”, ističe Vučić.

Kad radovi budu okončani, rudnički kop zamijenit će velike travnate površine, ogroman prostor tik uz grad. Još nije jasno kakva će biti njegova namjena, a uvjet je bio da bude koristan za građane. No, kako Mostar dvije godine nema Gradskog vijeća, zbog spornog Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, tako još nema ni vizije u šta će ovaj dar gradu biti iskorišten.

Izvor: Al Jazeera