HDZ: Zdravka Marića za mandatara

Na telefonskoj sjednici koja je održana u petak, predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) donijelo je odluku kako će novi mandatar za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske biti aktualni ministar financija Zdravko Marić.

Na istoj sjednici Domagoj Maroević proglašen je novim političkim sekretarom stranke, dok je ministar vanjskih poslova Miro Kovač potvrđen kao međunarodni sekretar HDZ-a.

Završen je i sastanak predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i premijeraTihomira Oreškovića, nakon kojega na Pantovčaku nije bilo izjava za novinare.

Premijer Hrvatske je, kako su objavili neki mediji, iz Ureda predsjednice izišao na sporedni ulaz pa ga novinari nisu vidjeli.

Orešković je prethodno izjavio kako će Hrvatski sabor odlučiti da li će on ostati na čelu Vlade.

Rekao je kako očekuje poziv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i da je spreman razgovarati s njim, ali da ne prihvata njegov zahtjev za povlačenjem iz Vlade.

Poručio je kako će se direktno obratiti Saboru i izjasniti se o lažnim optužbama da ne radi svoj posao.

“Nije mi se nudila opcija da ostanem jedan od ministara u Vladi. Ja vjerujem u ovu Vladu. Mislim da se stvari mogu posložiti i da možemo ići naprijed. Vrijeme će pokazati sve. Nadam se da će razum pobijediti“, istakao je Orešković.

Milanović: Trenutak istine

Predsjednik hrvatske Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović u Saboru je u petak izjavio kako će njegova stranka skupiti dovoljno potpisa za samoraspuštanje Sabora, ako im se u tom zahtjevu pridruži i Most.

“Ovo je trenutak istine u kojem će biti potpuno jasno za nekoliko dana tko ima kakve motive. Sedamdeset posto građana, i više, iz dana u dan je za izbore, i mislimo da tu volju treba poštivati, i radi te volje i radi interesa hrvatskog naroda i hrvatske države”, rekao je Milanović novinarima u Saboru.

Naglasio je da će SDP “imati dovoljno potpisa, taman toliko dovoljno, i više nego što je dovoljno, da o zastupnicima Mosta u tom trenutku ovisi hoće li učiniti ono nužno ili će dopustiti da ih HDZ, što najavljuju, čerupa iz dana u dan i da im otima ljude”.

“To je na njima, to je pitanje njihove savjesti, odgovornosti, vjere u vlastitu snagu da na izborima ponovno izbore neku podršku”, rekao je Milanović.

SDP računa da će skupiti više od 64 potpisa za samoraspuštanje Sabora.

“Dalje, računamo da je s Mostom to više od 76, da se ide na izbore, i što je zlo u tome? To je volja hrvatskog naroda, i to što prije. Ja sam prije nekoliko dana rekao da je deveti mjesec posljednji rok, ali realno -neodgovorno je ljude razvlačiti i tretirati ih kao laboratorijske miševe u eksperimentu koji bi trajao do devetog mjeseca. Dakle, sve se to može, ako ima dobre volje i savjesti, učiniti vrlo brzo”.

Šeks: HDZ bez Mosta šepajući do prvog zaokreta

Šef SDP-a kaže kako je siguran da ima zastupnika koji znaju da će se na izborima teško izboriti za novi saborski mandat.

“To su prije svega ova trojica odlikaša koji su otišli iz Mosta. Oni više ne mogu ući u Sabor i učinit će sve da se zubićima drže za saborske stolice”, ustvrdio je Milanović.

Na komentar kako HDZ tvrdi da ima novu većinu, Milanović je zaključno poručio kako tu većinu želi vidjeti.

Veteran Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vladimir Šeks ocijenio je u petak kako bi HDZ iz saborske procedure trebao povući prijedlog opoziva premijera Tihomira Oreškovića i nastaviti vladati s Mostom, a uvjeren je da bi parlamentarna većina koju bi HDZ okupio bez te stranke mogla “šepajući funkcionirati do prvog zaokreta”.

“Ova kriza može rezultirati na dva načina – jedan je da hrvatska demokracija pretrpi teške udarce i da ide u sunovrat, a druga da ta kriza rezultira ozdravljenjem pacijenta. Prvo treba doći stvarnog, dubokog dna krize, kada institucije prestanu funkcionirati”, rekao je Šeks novinarima u Saboru.

Uvjeren je da bi se takvo dno doseglo ako bi premijer bio opozvan, a okupljanje nove većine ne uspije.

“Oko parlamantarne većine… Budite strpljivi još određeno vrijeme pa ćete sve čuti na vrijeme. HDZ je stranka koja se nije dala ni 90-ih, na neće ni danas“, istakao je saborski zastupnik HDZ-a.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora iz reda HSP AS Ivan Tepeš je rekao da se nada da će se što prije posložiti većina.

Saborska zastupnica Hrvatska socijalno-liberalne stranke i Bloka umirovljenika zajedno (HSLS BUZ) Gordana Rusak, čije se ime našlo na listi, traži da se njim ne manipulira.

Trojica ‘odmetnutih’ saborskih zastupnika Mosta nezavisnih lista – Ivan Lovrinović, Ivica Mišić i Juro Martinović – kazali su u petak kako više nisu u Mostu te su predstavili svoj novi saborski klub nezavisnih zastupnika, dok su za svoju bivšu stranku rekli kako je vodi “netko drugi sa strane”, no odbili su reći i tko je to.

Lovrinović: Petrov stalno mijenja mišljenje 

Govoreći o razlozima napuštanja Mosta, Lovrinović je na konferenciji za novinare rekao da je Most odstupio od programa za koji su dobili 300.000 glasova, posebno u ekonomskom dijelu.

Lidera Mosta Božu Petrova su optužili za ‘soliranje’ kao i za to što, prema njihovom mišljenju, nije preuzeo odgovornost za pad popularnosti Mosta.

“Sad konačno shvaćamo da Most vodi netko drugi sa strane”, rekao je Lovrinović, no ‘zaobišli’ su odgovoriti tko je to, prenosi Hina.

“Ne znamo točno, no Petrov svaka dva-tri dana mijenja mišljenje, odlazi i donosi nove prijedloge, a velik dio odluka donesen je bez nacionalnog vijeća”, rekao je Lovrinović.

Hrvatska je, kaže, politički podijeljena, a njih trojica ne žele sudjelovati u daljoj polarizaciji te hoće djelovati konstruktivno. Kako ne bi došlo do novih izbora koji bi, kaže Lovrinović, skupo koštali Hrvatsku, pokušat će formirati jednu efikasniju vladu no, “nitko neće dobiti bjanko potporu”.

Do sada ih, tvrde, još nitko nije kontaktirao o tom pitanju, a dodaju i kako o foteljama razgovarati neće.

“Za okretanje u pravom smjeru trebaju otići i Tomislav Karamarko i Božo Petrov i Tihomir Orešković”, poručili su bivši mostovci Martinović, Mišić i Lovrinović.

Povjerenstvo o Karamarku u srijedu

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa objavilo je u petak da će u srijedu 15. lipnja donijeti odluku o slučaju prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, odnosno odlučiti je li u sukobu interesa.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je 18. svibnja postupak u slučaju Tomislava Karamarka zbog mogućeg sukoba interesa, nakon što su objavljeni podaci o poslovnom odnosu između Karamarkove supruge i njegova prijatelja Josipa Petrovića, savjetnika mađarske naftne kompanije MOL.

Oporba je u međuvremenu pokrenula pitanje povjerenja Karamarku, a Most traži njegov odlazak zbog političke odgovornosti.

U međuvremenu se u Hrvatskoj nastavlja kriza vlasti. Šef Mosta nezavisnih lista Božo Petrov je ranije izjavio da njegova stranka neće sudjelovati u preslagivanju Vlade Republike Hrvatske, dok je HDZ ponudio da se iz Vlade povuku prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, drugi potpredsjednik Petrov i premijer Tihomir Orešković.

Karamarko je u srijedu poručio kako je spreman odstupiti s pozicije prvog potpredsjednika Vlade, ako to učine i premijer Orešković i Petrov. Karamarko traži da u tom slučaju HDZ ponudi novog mandatara.

HDZ za opoziv premijera, opozicija za izbore

Zastupnici te stranke ranije su u saborsku proceduru uputili zahtjev za opoziv premijera Oreškovića i Sabor bi o tome trebao glasovati krajem idućeg tjedna.

HDZ ne odustaje od opoziva premijera Oreškovića, ponovili su u četvrtak stranački dužnosnici. Plan HDZ-a bio je pad Vlade i sastavljanje nove većine, no Most je rekao da u tome neće sudjelovati.

HDZ je pokrenuo postupak opoziva premijera Oreškovića, nakon što je on pozvao potpredsjednike Vlade Tomislava Karamarka i Božu Petrova da odstupe s dužnosti jer su njihovi međusobni loši odnosi teret Vladi, što je Karamarko odbio.

Istodobno, oporba traži raspuštanje Sabora i izvanredne izbore što prije. Klub zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) počeo je u četvrtak sa skupljanjem glasova kako bi se poslao zahtjev za raspuštanje Hrvatskog sabora.

Na pitanje ima li SDP dovoljno zastupničkih potpisa za raspuštanje Sabora, potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić je rekao da su ih na samom početku imali dovoljno da to bude ozbiljna stvar.

“Nećemo licitirati, a bez 76 potpisa nećemo ni doći pred gospodina [predsjednika Sabora Željka] Reinera“, kazao je Ostojić.

Izvor: Al Jazeera i agencije