Most na Savi kod Gradiške na čekanju

Hrvatska i BiH potpisale su prošle godine ugovor o izgradnji novog mosta na rijeci Savi kod Gradiške. Projekat je završen. Imovinsko-pravni poslovi riješeni. Građevinska dozvola obezbijeđena.

Međutim, još ne zna kada će početi i sama izgradnja mosta.

Kada će autoput koji od Banjaluke preko Gradiške spaja BiH i Hrvatsku početi u potpunosti da se koristi, zavisi od toga kada će biti izgrađen Novi most na rijeci Savi.

O datumima se niko ne usuđuje govoriti. Izgradnja je planirana za ovo proljeće.

Čekanje na tender

Međutim, još nije raspisan međunarodni tender za izvođača radova, na koji se čeka od novembra prošle godine.

„Autoput BL- Gradiška trenutno se završava gotovo na samoj obali rijeke Save. Što se bosansko-hercegovačke strane tiče gradnja bi mogla da počne odmah“, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

BiH je obezbijedila svoj dio novca bez kredita.

Radi se o sredstvima koje je državna Regulatorna agencija za komunikacije prikupila od mobilnih operatera u BiH.

Hrvatska čeka sredstva iz evropskih fondova.

Entitetskim vlastima u Banjaluci izgradnja ovog mosta je prioritet. Neće biti nikakvih finansijskih posljedica, ako gradnja bude kasnila.

Ipak, nadaju se da će radovi početi tokom ove godine, jer će most spojiti autoput Banjaluka-Gradiška sa autoputem Zagreb-Beograd.

„Nama je u interesu da se most što prije završi, odnosno započne graditi, jer bi onda naš autoput, koji je u saobraćaju, živio svoj puni život i imao puni projektovani broj vozila, a sigurno da sada nema“, kazuje Dušan Topić, direktor „Autoputeva RS-a”.

Most u dužini od 430 metara koštaće 50 miliona eura. Imaće po dvije saobraćajne trake u oba smjera.

Autoput BL- Gradiška završen je 2011. Izgradnja je koštala ukupno 160 miliona eura. Bilo je procijenjeno da će dnevno 12.000 vozača koristiti tu dionicu u dužini od 32 kilometra.

Resorno Ministarstvo u Banjaluci i preduzeće „Autoputevi Republike Srpske” nudili  su razne mogućnosti Hrvatskoj – da preuzmu raspisivanje tendera, da počnu gradnju svog dijela, a da se Hrvatska kasnije priključi.

Nudili su i gradnju mosta u potpunosti. Ugovorom bi odredili kad bi taj novac Hrvatska vratila Bosni i Hercegovini.

Druga strana se nije složila.

„Mi smo u mnogim kontaktima sa partnerima koji ovdje dolaze imali nekoliko ponuda od stranih partnera da oni izgrade čitav most svojim sredstvima, nekom vrstom kreditiranja, a da se u nekom narednom periodu taj novac vrati“, navodi direktor Topić.

Zvaničnici RS-a smatraju da se početak gradnje bespotrebno odugovlači. Kažu da nema političke volje.

Hrvatski zvaničnici, ipak, poručuju da ne odustaju od izgradnje mosta.

Novi granični prelazi

„Mislim da malo strpljenja u pripremi pametnog modela financiranja neće biti na odmet, a da smo zainteresirani za izgradnju, naravno“, kazuje Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva Hrvatske.

Osim mosta, biće izgrađeni i novi granični prelazi sa obje strane.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH ima novac i za to.

Hrvatska će morati još da izgradi i brzu cestu, kojom će spojiti novi most i autoput Zagreb-Beograd.

Izvor: Al Jazeera