Moskva zabrinuta zbog korupcije na Krimu

Prošlo je više od godinu od ruske aneksije Krima. Međutim, javljaju se prve naznake pogoršanja odnosa Moskve i lokalne administracije.

Stanovništvo Krima buni se zbog korupcije, a Kremlj na to gleda kao na priliku da pokaže svoj utjecaj.

Prezir koji gaji Elena Jacišina oštar je kao bodljikava žica koja okružuje njeno selo. Ljude koji su došli noću, blokirali ceste, presjekli dotok struje, uništili baštenske ograde i prekinuli dotok vode naziva jednom rječju – okupatori.

Lokalni stanovnici su uvjereni da je ovo način na koji im korumpirani lokalni zvaničnici bespravno oduzimaju zemlju, kako bi tu, na obali, sagradili luksuzne kuće.

“Svi oni koji su bili bogati i utjecajni dok je Krim bio u Ukrajini brzo su postali dio ruskog sistema. Našli su način kako da zaštite svoje interese. Ne žele mijenjati svoje planove da nam otmu zemlju”, rekla je Elena Jacišina, stanovnica Fiolenta.

Lokalno stanovništvo širom Krima bori se protiv toga, a društvene medije koristi za promociju svojih ciljeva.

“U šatorima širom Krima skupljaju se potpisi za borbu protiv korupcije, koji će biti poslani predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu. Za sada je skupljeno 15.000 potpisa, no čini se da je Kremlj već obratio pažnju”, javlja reporter Al Jazeere, Rory Challands.

Optužnice protiv zvaničnika

Tokom prošlosedmične posjete Krimu, Putin je premijeru ove regije Sergeyu Aksyonovom naložio da se riješi trulih jabuka. Protiv nekih krimskih zvaničnika savezne vlasti su već podigle optužnice za primanje mita i pronevjeru novca poreskih obveznika. Neke od njih imenovao je lično Aksyonov, a glavna ruska sigurnosna agencija, FSB, šalje upozorenje.

“Savezne vlasti ozbiljno su zabrinute zbog stanja na Krimu. FSB je savezna agencija koja se bavi državnom sigurnošću. Problemi koji su se pojavili na Krimu predstavljaju izazov za rusku državu”, kazao je Vladimir Garnačuk iz grupe za čišćenje krimske obale.

Posljednje što Kremlj želi je da se vlasti na Krimu ponašaju svojevoljno. No, direktor Javne komore Krima Grigorij Jofe negira da je došlo do raskola s Moskvom.

“Postoje izvjesni krugovi krimske elite koja još nije u potpunosti shvatila ruska pravila i regulative. Nije se lako prebaciti sa ukrajinskih pravila na ruska. Možda je to ono što izaziva, ne želim koristiti riječ sukob, nego razmirice”, navodi Jofe.

Sa saveznog nivoa na Krim se godišnje šalju stotine miliona dolara u investicijama. Mnogi stanovnici Krima nadali su se da će pridruživanje Rusiji riješiti višegodišnji problem korupcije i loše infrastrukture. No, i dalje čekaju da se to riješi.

Izvor: Al Jazeera