Oglasi

Moskva zabrinuta zbog aktivnosti NATO-a

Zabrinutost zbog pokreta trupa zapadne vojne alijanse i manevara koji simuliraju antiruski scenarij i uvježbavanje ofanzivnih operacija.
U Moskvi raste zabrinutost zbog pokreta trupa zapadne vojne alijanseEPA

Načelnik Generalštaba ruske armije, general Valerij Gerasimov, sastao se u četvrtak s francuskim kolegom, generalom Francoisom Lecointreom, i prenio mu zabrinutost Moskve zbog aktivnosti NATO-a nadomak ruskih granica.

Gerasimov je upozorio da u Moskvi raste zabrinutost zbog pokreta trupa zapadne vojne alijanse i manevara koji simuliraju antiruski scenarij i uvježbavanje ofanzivnih operacija, prenosi AP.

Istovremeno se pohvalno izrazio o sastanku s Lecointreom, načelnikom Generalštaba francuske armije, i pohvalio saradnju ruskih i francuskih oružanih snaga, prenosi Tanjug.

Macron: NATO na samrti

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izazvao je brojne kritike kada je nedavno, u intervjuu za britanski The Economist, rekao da je NATO na samrti, a Evropa na rubu ponora.

Kazao je da se evropske zemlje više ne mogu osloniti na Sjedinjene Američke Države, odnosno da se od SAD-a više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica NATO-a.

"Ono što trenutno prolazimo jest moždana smrt NATO-a. Evropa je na ivici ponora", rekao je Macron.

Dodao je da Evropa mora početi strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.