Moskva: U Siriji hlor iz Njemačke i dimne bombe iz Velike Britanije

Sirija i njeni pomagači iz Rusije negiraju da su režimske snage odgovorne za napad u području Doume, koja je donedavno bila u rukama pobunjenika (EPA)

Kontejneri s hlorom iz Njemačke i dimne bombe iz britanskog grada Salisburyja pronađeni su u sirijskoj Istočnoj Ghouti, rekla je danas glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova, javljaju agencije.

“Snage Vlade Sirije pronašle su kontejnere s hlorom, najsmrtonosnijim hemijskim oružjem, iz Njemačke, zajedno s dimnim bombama koje su proizvedene u gradu, pogodite kojem? Salisburyju, u Velikoj Britaniji”, istakla je Zaharova, prenosi agencija TASS.

Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija izvele su 14. aprila zračni napad na sirijska hemijska postrojenja zbog navodnog napada snaga režima Bashara al-Assada hemijskim oružjem u Istočnoj Ghouti 7. aprila.

Optužbe iz Rusije

Sirija i njeni pomagači iz Rusije negiraju da su režimske snage odgovorne za napad u području Doume, koja je donedavno bila u rukama pobunjenika, ali ju je preuzeo Damask.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdilo je da je incident režirala Velika Britanija, dok je ruski general u Siriji rekao da u Doumi nisu nađeni dokazi za upotrebu hemijskog oružja.

Izvor: Agencije