Moskva tvrdi da SAD dovodi situaciju s Iranom na rub rata

Trump je odobrio vojne udare protiv Irana, u znak odmazde za obaranje američke bespilotne izviđačke letjelice (EPA)

Rusija je u petak optužila Sjedinjene Američke Države da svjesno izazivaju opasne napetosti u vezi s Iranom i dovode situaciju na rub rata, javila je novinska agencija RIA Novosti.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov pozvao je Washington da prouči moguće posljedice sukoba s Iranom i istakao da današnji izvještaj New York Timesa pokazuje da je situacija krajnje opasna.

Američki predsjednik Donald Trump odobrio je vojne udare protiv Irana, u znak odmazde za obaranje američke bespilotne izviđačke letjelice, a zatim otkazao napad, navodi se u novinskom izvještaju, prenosi Reuters.

Jedan zvaničnik SAD-a rekao je za agenciju AP da su u četvrtak navečer napravljene pripreme za ograničene udare na Iran, u znak odmazde za obaranje drona, da bi odobrenje ubrzo bilo povučeno.

Nije jasno zašto je napad obustavljen

Zvaničnik, koji nema odobrenje za javni istup o operaciji, pa je ostao neimenovan, dodao je da su mete trebale biti baterije projektila i radari.

Avioni su već bili u zraku i brodovi na pozicijama, ali rakete nisu ispaljene jer je stigla naredba da se odstupi, citira NYT visokopozicioniranog zvaničnika Trumpove administracije.

Povlačenje je obustavilo potencijalno treću Trumpovu vojnu akciju na ciljeve na Bliskom istoku, dodaje list, navodeći da je Trump dvaput gađao mete u Siriji, 2017. i 2018.

Međutim, nije jasno bi li napadi na Iran ipak mogli biti nastavljeni, piše taj medij i dodaje da je udar otkazan zbog Trumpove promjene mišljenja ili zabrinutosti administracije u vezi s logistikom i strategijom.

Izvor: Agencije