Moskva se žalila Berlinu zbog motociklista

Poljski graničari su odbili pustiti motocikliste iz udruženja Noćni vukovi na teritoriju Poljske (EPA)

Ambasada Rusije u Njemačkoj uputila je Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke protestnu notu u kojoj osuđuje zabranu ulaska na njemačku teritoriju trojici Rusa iz organizacije “Ruski motociklisti”, saopćilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova, javio je Tanjug.

Kako podsjećaju RIA Novosti, 30. aprila na berlinskom aerodromu Schonefeld nije dozvoljen ulazak trojici državljana Rusije, koji su članovi međuregionalne društvene organizacije “Ruski motociklisti”, bez obzira što su imali važeće vize.

“Poslije duge procedure provjere identiteta i vjerodostojnosti dokumenata i viza, ruskim građanima je rečeno da ne mogu preći njemačku granicu, uz pozivanje na prijetnju društvenoj sigurnosti koju predstavljaju, i naloženo im je da se vrate u Rusiju prvim letom”, navodi se u komentaru Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

‘Politički motivirana odluka’

Zbog toga je ambasada Rusije u Njemačkoj uložila protestnu notu, u kojoj je odlučno osudila postupak njemačke strane i tražila zvanično objašnjenje.

“Smatramo tu odluku njemačkih vlasti neosnovanom, diskriminatorskom i politički motiviranom, usmjerenu na onemogućavanje i diskreditiranje motociklističke vožnje ‘Put pobjede’ koju je inicirala organizacija ‘Ruski motociklisti’ povodom 70. godišnjice pobjede u Velikom domovinskom ratu 1994-1945. godine i završetka Drugog svjetskog rata u Evropi”, navodi se u saopćenju.

Ranije su ruski bajkeri iz motokluba “Noćni vukovi” odlučili da obilježe 70. godišnjicu pobjede nad fašizmom vožnjom od Moskve do Berlina.

Od 25. aprila do 9. maja bajkeri su namjeravali voziti kroz Moskvu, Minsk, Brest, Vroclav, Brno, Bratislavu, Beč, Minhen, Prag, Torgau i Berlin.

Poljski graničari su odbili pustiti učesnike vožnje na teritoriju Poljske.

Izvor: Agencije