Moskva se nada dogovoru vlasti i opozicije u Venecueli

Šef ruske diplomatije podsjeća da Moskva nikada nije prekidala dijalog o situaciji u Venecueli (EPA)

Moskva računa da će vlada i opozicija u Venezueli doći do prihvatljivih rješenja tokom pregovaračkog procesa, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov u intervjuu za latinoameričke medije i televiziju Russia Today.

Prema njegovim riječima, “nakon neuspješnih pokušaja da se napadom izvana isprovocira još jedna ‘obojena revolucija’, situacija u Venezueli prerasla je u ‘proces u Oslu'”, odnosno u pregovore održane u glavnom gradu Norveške između izaslanstava administracije venecuelanskog predsjednika i opozicije.

“S obzirom na pozitivne komentare predsjednika Nicolasa Madura i opozicije o tome kako teče pregovarački proces, nadam se da će moći postići sporazum koji će svima odgovarati. To će primarno biti u interesu venecuelanskog naroda”, rekao je Lavrov.

Podsjetio je da Moskva “nikada nije prekidala dijalog o situaciji u Venezueli”.

‘Situacija se poboljšava’

“Aktivno razgovaramo sa svim predstavnicima venecuelanske politike – vladom i opozicijom. Između ostalog, kod nas dolaze ljudi Juana Guaidoa kojima objašnjavamo da su neprihvatljivi pokušaji da se unutarnji problemi rješavaju provociranjem vanjskog miješanja, kao što sada vidimo stalne prijetnje Sjedinjenih Američkih Država. Sve opcije su na stolu”, naglasio je Lavrov.

Naveo je i da se situacija u Venezueli “poboljšava”.

“U početku je bilo nekoliko inicijativa. Takozvana međunarodna kontakt-skupina, koju je promovirala Europska unija, bila je ujedinjena na osnovu ultimatuma: hitno održati predsjedničke izbore i onda će sve biti u redu. ‘Mehanizam Montevideo’ – Bolivija, Meksiko, Urugvaj i Karipska zajednica zalagali su se da se vlada i opozicija uključe u dijalog i dogovore bez ikakvih preduvjeta”, podsjetio je Lavrov.

Ipak, smatra, uslijedila je “mnogo perspektivnija pozicija koja se više uklapa u norme međunarodnog prava”.

Izvor: Agencije