Moskva savjetuje rad od kuće, stopa zaraze najviša u tri mjeseca

Glasnogovornik Kremlja je rekao da se trenutno ne razmatra novi karantin (EPA)

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, glavnog i najvećeg ruskoga grada, savjetovao je poslodavcima da omoguće rad od kuće što je više moguće, jer je nacionalna stopa zaraze korona virusom narasla na najvišu tačku u tri mjeseca.

“Danas vas iskreno molim i preporučujem da što više zaposlenika prebacite na daljinski način rada, a da se ne ugroze ključni poslovni procesi u vašoj organizaciji i interesi klijenata”, rekao je on.

Ruska savezna nadzorna služba izvijestila je da je broj slučajeva u zemlji porastao za više od 7.200 u odnosu na prethodni dan, što je najveći broj za taj pokazatelj od kraja juna.

Više od 1.500 novih slučajeva bilo je u Moskvi, prenosi Hina.

Nema najave novog karantina

Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, kazao je u odvojenom komentaru da se trenutno ne razmatra novi karantin.

“Koliko mi je poznato, o tome se trenutno ne raspravlja”, rekao je on za Tass i dodao da je ruski zdravstveni sistem sada bolje pripremljen za suočavanje s pandemijom.

Ruska već narušena ekonomija teško je pogođeno mjerama karantina uvedenima ranije ove godine, jer su brojne regije stanovnicima naložile da svoje domove napuštaju samo kad je to prijeko potrebno.

Ruska savezna agencija za zdravstvo i prava potrošača Rospotrebnadzor odbacila je u petak nagađanja da je zemlja proživjela početak drugog vala korona virusa.

Porast broja slučajeva “nastavak je prvog vala”, rekao je predstavnik agencije.

Rusija je prijavila ukupno više od 1,1 miliona slučajeva, što je četvrti najveći broj na svijetu, iza Sjedinjenih Američkih Država, Indije i Brazila.

S početkom sezone gripe, kako jesenji dani postaju hladniji, Sobjanin je upozorio na povećani rizik od dviju bolesti istovremeno.

Upozorenje starijim osobama

Kombinacija prehlade i korona virusa “vrlo je opasna i može imati strašne posljedice”, upozorio je on na svojoj web stranici.

Sobjanin je upozorio osobe starije od 65 godina te one s hroničnim zdravstvenim problemima da ostanu kod kuće i da im kupovinu obave rođaci.

“Ako to nije moguće”, dodao je, “idite što rjeđe u prodavnicu i apoteku i uvijek imajte na licu masku te rukavice”, istaknuo je.

U izjavi nije spomenuta novorazvijena ruska vakcina protiv korona virusa “Sputnik V”, koja je od septembra dostupna široj javnosti.

Vakcina je potaknula spor među međunarodnim naučnicima zbog tvrdnji da nije dovoljno testirano.

Izvor: Agencije