Moskva SAD-u: Ne podrivajte saradnju Rusije i Srbije

Američki zvaničnik poručio je da se države trebaju opredijeliti 'ma koliko to bilo teško' (EPA)

“Niko ne može spriječiti Beograd da razvija odnose s Rusijom na osnovu obostrane dobrobiti”, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova komentirajući izjave zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Briana Hoyta Yeea.

“Pomoćnik državnog sekretara SAD-a, koji je boravio u Beogradu 23. i 24. oktobra, upustio se u davanje više provokativnih izjava čiji je cilj podrivanje saradnje Rusije i Srbije”, saopćilo je rusko ministarstvo, prenosi Tanjug od agencije TASS.

Yee je pokrenuo burne reakcije u Beogradu izjavom da zemlje koje žele članstvo u Evropskoj uniji moraju to jasno i pokazati i ne mogu “sjediti na dvije stolice”.

Američki zvaničnik rekao je i da se države trebaju opredijeliti “ma koliko to bilo teško” i poručio da Srbija ima mnogo prijatelja i podrške u SAD-u, posebno u procesu eurointegracija.

Rusko ministarstvo navodi da je tim riječima on zahtijevao “da Beograd revidira odnose s Rusijom i fokusira se samo na saradnju s EU-om”.

‘Uzajamna dobrobit’

“Mi bismo željeli podsjetiti da SAD nije članica EU-a i vjerovatno zato ne zna da mnoge zemlje članice Unije održavaju plodnu i sveobuhvatnu saradnju s Rusijom na bazi uzajamne dobrobiti. Niko ne bi trebao ometati Srbiju da ima takav pristup odnosu koji je ukorijenjen u njenim nacionalnim interesima”, dodaju iz Moskve.

Rusko ministarstvo također navodi da je američki zvaničnik bio “neprikladno emotivan” kad je govorio protiv imuniteta i privilegija Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

“Amerikanci kao da se pretvaraju da ne znaju ništa o tome da je Centar godinama nudio pomoć Srbiji i drugim zemljama u regiji, uključujući i one koje su članice EU-a i NATO-a, kako bi se suočile s posljedicama prirodnih nepogoda i katastrofa koje je izazvao čovjek i kako bi obučile stručnjake”, navodi se u saopćenju.

“Štaviše, Centar pomaže da se teritorija Srbije očisti od mina. Pronađene su i deaktivirane hiljade eksplozivnih naprava koje su tu ostale nakon NATO-ovog bombardovanja 1999”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije