Moskva protiv ‘sigurne zone’ u Siriji, SAD i NATO suzdržani

Po dogovoru Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana, u sljedećih 150 sati pograničnim područjem patrolirat će Rusi i Turci (EPA)

SAD i NATO s oprezom su pozdravili njemački prijedlog za sigurnosnu zonu na sjeveru Sirije, čemu se Rusija ranije usprotivila, javlja Hina pozivajući se na Reuters.

Američka veleposlanica u NATO-u Kay Bailey Hutchinson smatra da bi europske, a ne američke snage trebale preuzeti odgovornost za sigurnosnu zonu bude li uspostavljena.

Njemačka, tradicionalno nesklona inozemnim misijama, predložila je plan stvaranja zone za zaštitu izbjeglih civila i nastavak borbe protiv pripadnika skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), no još se ne znaju detalji tog plana. 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je o tom prijedlogu s njemačkom ministricom obrane Annegret Kramp-Karrenbauer. Očekuje se da će ona plan predstaviti u četvrtak na redovitom susretu članica Saveza u Bruxellesu.

“Pozdravljam to da saveznici u NATO-u imaju prijedloge za daljnje djelovanje, no bilo kakvo buduće političko rješenje mora uključivati sve aktere na terenu”, rekao je Stoltenberg, neizravno aludirajući na Rusiju, konstatira Reuters.

Rusi protiv njemačkog plana

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova prethodno je reklo da nema potrebe za njemačkim planom. 

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Veršinjin izjavio je kako rusko-turski sporazum iz Sočija rješava problem sjeveroistoka Sirije, ali da “nema potrebe da se na tom području uspostavlja ‘sigurna zona’ pod međunarodnom kontrolom”.

U okviru dogovora Rusije i Turske, koji su postigli predsjednici Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, Ankara je pristala ograničiti svoje vojne operacije na sjeveru Sirije na granično područje koje su turske snage osvojile iz ruku Kurda od 9. listopada, nakon iznenadnog povlačenja američke vojske.

Iako to znači da će sirijske, turske i ruske snage patrolirati tursko-sirijskom granicom, Njemačka predlaže sigurnu zonu pod međunarodnom kontrolom, koja će uključivati i Tursku i Rusiju, no koje će morati prihvatiti sudjelovanje i drugih država. 

O svemu bi trebalo pitati i UN

Države članice NATO-a snažno su kritizirale ofenzivu Turske, također članice saveza, u sjevernoj Siriji, pa Alijansa pokušava izbjeći javno kritiziranje svoje saveznice, ali i uključivanje u osmogodišnji sirijski sukob.

Njemački prijedlog nudi potencijalno rješenje, kazali su NATO-ovi diplomati, dodavši kako će za njega biti potrebno i odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a.

Veleposlanica Bailey Hutchinson otkrila je da njemački plan uključuje europsku skupinu koja bi bila dio međunarodnih mirotvornih snaga, odbacivši da bi u tome ulogu imao i SAD.

U međuvremenu su ruske snage prešle rijeku Eufrat u Siriji te se zaputile u smjeru turske granice, na temelju rusko-turskog dogovora o povlačenju kurdskih snaga, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Turska ipak zadržala dio teritorije

Ruska će vojna policija, prema agenciji AFP, “pomagati u povlačenju Jedinica narodne zaštite (YPG) i u njihovu razoružavanju 30 kilometara u dubinu” na većem dijelu sirijskog sjeveroistoka uz granicu s Turskom.

Po ugovoru, koji su u utorak zaključili predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, u sljedećih 150 sati tim će područjem patrolirati Rusi i Turci.

Na temelju rusko-turskog dokumenta, podsjeća Hina, Turska je ipak zadržala kontrolu nad jednim drugim područjem na sjeveroistoku dugim 120 kilometara, na kojemu je njezina vojska već prisutna.

To je područje zauzela u ofenzivi protiv YPG-a, koju je počela 9. listopada.

Izvor: Agencije