Moskva pregovara sa Rijadom i Dohom o prodaji S-400

Sistem S-400 je predstavljen 2007. Godine i nova je generacija ovog oblika ruskog oružja koga je Moskva do sada prodala samo Kini, Indiji i Turskoj (EPA)

Rusija pregovara sa Katarom i Saudijskom Arabijom o prodaji raketnih odbrambenih sistema S-400, objavila je Federalna služba vojno-tehničke saradnje (FSVTS) ove države, a prenijele svjetske agencije.

Moskva i Rijad trenutno pregovaraju oko obostrano prihvatljivih uvjeta ugovora o stupanju na snagu prodaje sistema S-400, navodi se u saopćenju navedene službe koja dodaje kako je riječ o dogovoru potpisanom maja 2017. Godine.

Iz FSVTS-a dodaju kako nema straha od mogućeg curenja podataka, ključnih za S-400, dugogodišnjem saudijskom partneru odnosno Sjedinjenim Američkim Državama pošto su obaveza strana ovog posla jasno regulirane u ugovoru.

Veliki interes

Također, Rusija razgovara o mogućoj prodaji sistema S-400 sa Katarom kao potencijalnim kupcem ovih sistema zračne odbrane.

Ruski predstavnik u Dohi još je u julu prošle godine otkrio kako dvije države razgovaraju na ovu temu.

Kako se navodi u izvještaju CNBC-a od novembra 2018. Godine, 13 država je izrazilo interes za kupovinu ruskih odbrambenih sistema, a među tim državama su Alžir, Egipat, Irak, Maroko, Katar, Saudijska Arabija i Vijetnam.

Sistem S-400 je predstavljen 2007. Godine i nova je generacija ovog oblika ruskog oružja koga je Moskva do sada prodala samo Kini, Indiji i Turskoj.

Izvor: Agencije