Moskva pozvala ruske studente da se vrate u zemlju

Gotovo 60.000 Rusa studiralo je van zemlje u 2014. godini, podaci su Ministarstva obrazovanja i nauke (Arhiva)

Ruska vladina agencija pozvala je Ruse koji studiraju na univerzitetima u inostranstvu da se vrate kući kako bi nastavili studije, a sve u okviru kampanje koja je povezana sa sve zaoštrenijim odnosima Moskve i Zapada, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Rossotrudnichestvo, tijelo koje je zaduženo za nadgledanje blagostanja Rusa koji žive u inostranstvu, pokrenulo je novu marketinšku kampanju 16. aprila pod naslovom “Veoma izvjesna dobrodošlica”.

Čini se, kako navodi RSE, da je ime inspirirano stavom britanske premijerke Therese May, koja je rekla da je “veoma izvjesno” da je Rusija odgovorna za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj.

‘Agencije za špijunažu i regrutiranje’

“Kao što znamo, unutrašnja politika u nekoliko zemalja, a naročito u Evropi, sve više dobija anti-ruski karakter. Moramo istaći negativan utjecaj rusofobnih stavova, koji namjerno sužavaju aktivnost naših sunarodnjaka”, naveo je za agenciju RIA Novosti neimenovani zvaničnik agencije Rossotrudnichestvo.

Gotovo 60.000 Rusa studiralo je van zemlje u 2014. godini, podaci su Ministarstva obrazovanja i nauke.

Genri Sardarijan, dekan odjeljenja za menadžment i politiku na moskovskom MGIMO-u, jednom od glavnih univerziteta u Rusiji, kaže da su njegov fakultet, kao i ostali širom Rusije, spremni prihvatiti Ruse da nastave studije kod kuće.

Poznata pod ranijim imenom kao Federalna agencija za pitanja CIS-a (Zajednica nezavisnih država), sugrađane u inostranstvu te međunarodnu humanitarnu saradnju, Rossotrudnichestvo postoji već godinama.

Neke zapadne obavještajne agencije sumnjaju da se ta agencija (dio Ministarstva vanjskih poslova) koristi kao frontalna organizacija za rusku špijunažu i regrutiranje.

Ruske veze sa Zapadom, koje su se godinama pogoršavale, još više su zaoštrene od incidenta u kojem su nervnim agensom otrovan Sergej Skripalj, bivši ruski vojni obavještajac, koji je osuđen za špijuniranje za Veliku Britaniju 2000-ih i kasnije deportran iz Rusije.

Trovanje bivšeg ruskog agenta

Britanska premijerka Theresa May je optužila Moskvu za incident, koji je također pogodio Skripalovu kćerku Juliju.

Usred tenzija u odnosima Rusije i Zapada, Moskva je izdala periodična upozorenja ruskim građanima o opasnostima s kojima se mogu suočiti van zemlje.

U 2016. godini ruski mediji su objavili da je Vlada uputila uputstva vladinim službenicima i drugim zvaničnicima da prekinu život u inostranstvu.

Među istaknutim zvaničnicima ruske Vlade i članovima poslovne elite čija djeca studiraju na zapadnim univerzitetima su djeca ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, poslanika u Dumi Sergeja Železnjaka i bankara povezanih s Kremljem Pjotra Avena i Mikaila Fridmana.

Peskovova kćerka Jelisaveta izazvala je negodovanje 2016. godine, kada je objavila oštar komentar na Instagramu, u kome je rekla da je više naučila za godinu dana studiranja u Francuskoj nego za isto vrijeme studiranja na Moskovskom državnom univerzitetu, koji je jedna od vodećih ruskih škola.

Upozorenje State Departmenta

U međuvremenu je za zapadne studente – posebno Amerikance – studirati u Rusiji sve teže.

State Department je u januaru izdao upozorenje za putnike u kome je Rusija navedena kao jedna od najopasnijih zemalja za posjetu, pogotovo zbog terorizma i uznemiravanja.

Zbog toga je Univerzitet Stanford, u Kaliforniji, obustavio program studiranja u Rusiji.

Asocijacija za slovenska, istočnoevropska i euroazijska istraživanja, organizacija iz Pittsburgha, koja se fokusirala na studije regije, saopćila je da mnogi od njenih članova programa nastavljaju svoje studiranje u inostranstvu.

Izvor: Agencije