Moskva pozvala norveškog ambasadora zbog hapšenja Rusa

Norveška, Parlament
Rus je bio na seminaru o digitalizaciji, na kojem su sudjelovali predstavnici 34 zemlje u norveškom parlamentu (EPA)

Rusija je pozvala norveškog veleposlanika u Moskvi kako bi mu izrazila prosvjed zbog uhićenja Rusa optuženog za špijunažu u zračnoj luci u Oslu.

Norveškom veleposlaniku Moskva je izrazila snažan prosvjed zbog tog uhićenja do kojeg je došlo u nedjelju, na temelju “lažnih i apsurdnih optužbi”, navelo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju, kako prenosi Hina.

Norveške obavještajne službe su objavile u nedjelju da je uhićen jedan ruski državljanin, čiji identitet nije otkriven, osumnjičen za špijunažu tijekom seminara u norveškom parlamentu.

Određen dvosedmični pritvor

Po Moskvi, radi se o izvjesnom Mihailu Bočkarjovu, suradniku Vijeća federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta koji je bio u Norveškoj na poziv Europskog centra za istraživanja i parlamentarnu dokumentaciju.

On je sudjelovao na interparlamentarnom seminaru o digitalizaciji na kojem su sudjelovali predstavnici 34 zemlje, a održan je u četvrtak i petak u norveškom parlamentu.

“To je bio javni događaj, neshvatljivo je da je sudjelovanje ruskog predstavnika na seminaru dovelo do takve provokacije”, dodalo je rusko ministarstvo i obećalo odgovor.

Ruski državljanin je uhićen u Oslu i određen mu je dvotjedni pritvor, a njegova odvjetnica je rekla da njezin klijent ne razumije za što je optužen i tvrdi da se radi o nesporazumu.

Odvjetnica Hege Aakre je norveškoj novinskoj agenciji NTB rekla kako je njezinog klijenta u petak uhitila i ispitala norveška nacionalna obavještajna agencija PST, prenio je ranije AP.

Hapšenje sa ‘smiješnom izlikom’

Ruskom državljaninu određen je pritvor od dva tjedna, a Aakre je kazala kako je njezin klijent negirao da je bilo što loše uradio.

Kako se navodi, njegovo ponašanje na dvodnevnoj konferenciji potaknulo je parlamentarne službenike da pozovu obavještajnu agenciju.

Ruski veleposlanik u Norveškoj Teimuraz Ramišvili kritizirao je pritvor Rusa na svojoj Facebook stranici, kazavši kako je uhićenje izvršeno sa “smiješnom izlikom”.

U travnju je jedan Norvežanin uhićen u Rusiji zbog sumnje u špijunažu.

Izvor: Agencije