Moskva pozvala na razgovor američkog diplomatu

Dva protesta kojima su demonstranti zahtijevali slobodne izbore u Moskvi završila su hapšenjima 2.400 osoba (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije pozvalo je na razgovor zamjenika američkog ambasadora Tima Richardsona zbog objavljivanja informacija o nedozvoljenim protestima u Moskvi 3. augusta.

“Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je 9. augusta zamjenika ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Moskvi Tima Richardsona. Njemu je predana izjava u vezi s objavljivanjem informacija na zvaničnom nalogu Uprave za konzularne poslove State Departmenta na Twitteru i na stranici diplomatske misije o neovlaštenom skupu u Moskvi 3. augusta”, navodi se u saopćenju Ministarstva, prenosi Tanjug.

‘Miješanje u unutrašnje poslove’

Ministarstvo je to ocijenilo kao propagandu u korist učestvovanja na mitinzima i pokušaj miješanja u unutrašnje poslove Rusije, prenosi Sputnjik.

Ranije je na sajtu Ambasade SAD-a i zvaničnom nalogu Odjeljenja za konzularne poslove State Departmenta na Twitteru objavljena shema održavanja nedozvoljenog skupa u glavnom gradu Rusije 3. augusta, ali je istovremeno pozvano i na izbjegavanje protestne šetnje.

Dva protesta kojima su demonstranti zahtijevali slobodne izbore u Moskvi završila su hapšenjima 1.400, odnosno 1.000 osoba.

Gotovo svi opozicijski čelnici osuđeni su na kratke zatvorske kazne zbog pozivanja na proteste.

Izvor: Agencije