Moskva pozdravlja dijalog dviju Koreja

Južna Koreja, Sjeverna Koreja
U ponedjeljak Sjeverna Koreja nije odgovorila na telefonski poziv za vezu prvi put nakon 2018. godine (EPA)

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov pozvao je u petak Washington da “ne pokvari šansu” za dijalog između Seula i Pjongjanga.

“Drugi sudionici u ovoj drami trebali bi pokazati što je više moguće opreza, suzdržanosti i izbalansiranog pristupa”, rekao je on, a prenio Reuters.

Rjabkov je to poručio nakon što su se Sjeverna i Južna Koreja dogovorile da održe prvi službeni sastanak, predviđen za utorak, 9. siječnja, kako bi se dogovorile o načinima suradnje na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama koje će se održati u Južnoj Koreji.

Rjabkov je istaknuo kako je Moskva zadovoljna zbog spremnosti Seula i Pjongjanga da ostvare direktan kontakt, nazivajući to korakom u pravom smjeru, navode ruski mediji.

Kako navodi agencija AP, to će biti prvi sastanak nakon više od dvije godine i znak smanjenja animoziteta između dvije države.

Uspostavljena ‘vruća telefonska linija’

Sjeverna Koreja prihvatila je ponudu Južne Koreje da se izaslanstva dvije države sastanu u jednom pograničnom selu kako bi razgovarale o suradnji na Olimpijskim igrama i unaprijedili odnose.

Posljednji put predstavnici dvije Koreje su se sastali krajem 2015. godine.

Južna i Sjeverna Koreja uspostavile su prije dva dana “vruću telefonsku liniju” koja je protekle dvije godine bila izvan upotrebe, što zapadni mediji smatraju velikim diplomatskim pomakom.

Južnokorejsko Ministarstvo za ponovno ujedinjenje priopćilo je kako je prvi poziv upućen iz Sjeverne Koreje, u dogovoreno vrijeme, i da je razgovor trajao 20 minuta, tokom kojih je provjerena tehnička ispravnost telefonske linije.

Ministarstvo nije navelo o čemu su dvije strane razgovarale.

Izvor: Agencije