Oglasi

Moskva: Postizanje političkog konsenzusa u Siriji detaljan proces

Nije u redu očekivati da će Kongres nacionalnog dijaloga dovesti do zaključivanja političkog rješenja u Siriji, kaže glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.
Korake koji su poduzeti za organiziranje Kongresa glasnogovornik Kremlja nazvao je konkretnim napretkom ka političkom pomirenju u SirijiArhiva

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, govoreći o Kongresu nacionalnog dijaloga Sirije, koji će biti održan u Sočiju, poručio je da je postizanje političkog konsenzusa u Siriji vrlo detaljan proces.

Zbog toga, izjavio je, nije u redu očekivati da će Kongres nacionalnog dijaloga dovesti do zaključivanja političkog rješenja u Siriji, prenosi Anadolija.

Govoreći u petak u Moskvi, Peskov je kazao da su aktivnosti Kongresa nacionalnog dijaloga složen i težak proces.

Korake, koji su poduzeti za organiziranje Kongresa, glasnogovornik Kremlja nazvao je konkretnim napretkom ka političkom pomirenju u Siriji.

"Međutim, postizanje političkog konsenzusa u Siriji je veoma detaljan proces", dodao je Peskov.

Glavna tema razgovora Kongresa u Sočiju bit će formiranje Komisije za izradu Ustava.

Pozivnice na oko 1.600 adresa

Pomenutu Komisiju bi činili predstavnici zaraćenih sirijskih strana.

Planirano je da se Komisija za izradu ustava sastane u okviru pregovora u Ženevi, pod okriljem Ujedinjenih naroda, te pripremi ustav Sirije.

Na ovaj način bi bila uspostavljena veza Soči - Ženeva te osnažen sveukupni mirovni proces koji se vodi u Ženevi.

Jedna od tačaka dnevnog reda Kongresa nacionalnog dijaloga Sirije u Sočiju bit će i održavanje pravednih, demokratskih i transparentnih izbora u Siriji.

Kongres sirijskog nacionalnog dijaloga bit će održan 29. i 30. januara, a pozivnice su poslane na oko 1.600 adresa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.