Moskva poručila Washingtonu: Uništite lansere za tomahawke

Sjedinjenim Američkim Državama predloženo je da se vrate poštivanju Sporazuma tako što će uništiti univerzalne lansere MK-41 na kopnu (EPA)

Ministarstvo odbrane Rusije upoznalo se sa sadržajem note Sjedinjenih Americkih Država o obustavi učešća u Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) i početku povlačenja iz njega, prenose agencije.

„Ministarstvo odbrane Rusije je upoznato sa sadržajem note američkog State Departmenta o suspenziji učešća američke strane u Sporazumu o likvidaciji njihovih raketa srednjeg dometa i početku procedure izlaska iz njega. Ministarstvo kategorički odbacuje neosnovane tvrdnje da je Rusija prekršila svoje obaveze iz tog sporazuma. Izjave Sjedinjenih Američkih Država su neistinite“, istakao je glasnogovornik Ministarstva general-major Igor Konašenkov.

On je naveo kako SAD nije preduzimao neophodne akcije za eliminiranje kršenja svojih obaveza prema tom sporazumu i dodao kako „uprkos otvorenosti Ministarstva odbrane Rusije za suštinski dijalog o pitanjima ispunjavanja obaveza koje su strane preuzele prema Sporazumu o likvidaciji raketa, Sjedinjene Američke Države nisu pružile nikakve dokaze koji bi potkrepili navedenu poziciju“.

Proizvodnja zabranjenih raketa

Konašenkov je rekao kako Sjedinjene Americke Države više godina stvarno „krše odredbe Sporazuma i faktički su stvorile uslove za proizvodnju raketa zabranjenih tim sporazumom“.

Ministarstvo odbrane Rusije ponudilo je američkoj strani da u periodu prije isteka Sporazuma o likvidaciji raketa preduzme neophodne mjere za vraćanje na strogo poštovanje Sporazuma, rekao je Konašenkov.

On je precizirao kako je Sjedinjenim Američkim Državama predloženo da se vrate poštivanju Sporazuma tako što će uništiti univerzalne lansere MK-41 postavljene na kopnu, za lansiranje razvijene krstareće rakete „tomahawk“, rakete-mete, koje su po svojim karakteristikama slične balističkim raketama kopnenog baziranja srednjeg i kratkog dometa, kao i udarne bespilotne letelice koje su po svojim karakteristikama prema Sporazumu definisane kao „krstareće rakete kopnenog baziranja“.

„Vojni ataše u Ambasadi SAD-a u Moskvi pozvan je u Ministarstvo odbrane Rusije kako bi mu uručili ovu notu“, dodao je Konašenkov.

Predsjednički istupi

Američki predsjednik Donald Trump saopćio je ranije da Washington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa.

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo je izjavio kako će Sporazum biti raskinut „ako se Rusija ne vrati na potpuno i provjerljivo poštovanje Sporazuma u roku od šest mjeseci“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je, pak, da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku SAD-a o povlačenju iz Sporazuma i također obustaviti učešće u Sporazumu. On je istakao kako Rusija nije dužna i neće se uvlačiti u za Moskvu skupu trku u naoružanju.

Pri tome je Putin dodao kako svi ruski prijedlozi o razoružanju „ostaju na stolu, a vrata otvorena“, ali i naredio da ruska strana ne inicira pregovore o tom pitanju.

Izvor: Agencije