Moskva pokrenula istragu zbog hapšenja Rusa na Kosovu

Pripadnik UNMIK-a je oslobođen nakon reakcije ruske ambasade u Beogradu, te ruskog Ministarstva vanjskih poslova (EPA)

Ruski istražni odbor pokrenuo je postupak u vezi hapšenja Rusa Mihaila Krasnoščekova, pripadnika Misije UN-a na Kosovu (UNMIK), koji je lišen slobode pa pušten tokom akcije kosovske policije u utorak.

“Tretman prema njemu i njegovo hapšenje predstavljaju bezobzirno kršenje međunarodnog prava i normi civiliziranog društva”, priopćila je informativna služba odbora, a prenose ruske agencije.

Navode i kako Krasnoščekov uživa diplomatski imunitet.

Agencije prenose da će istraga proučiti sve detalje incidenta i dati pravnu procjenu akcija poduzetih prema Krasnoščekovu.

“U skladu s normama međunarodnog i domaćeg prava, Ruski istražni odbor ima pravo pokrenuti istragu protiv ilegalnog postupanja prema građaninu s diplomatskim imunitetom”, poručuju iz Moskve.

Pripadnik UNMIK-a je oslobođen nakon reakcije Veleposlanstva Rusije u Beogradu, te ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Reakcije iz Beograda i Moskve

“To (hapšenje) je krajnje opasno i kosi se sa svim postojećim dogovorima. Revoltirani smo provokacijom prištinskih vlasti u odnosu na ruskog državljanina, suradnika UNMIK-a Mihajla Krasnoščekova. Tražimo (…) pozivanje na odgovornost svih koji su krivi za ovaj incident”, poručio je ruski veleposlanik u Beogradu, Aleksandar Čepurin.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova hapšenje ruskog državljanina je nazvala “nečuvenim aktom” i “manifestacijom provokativne politike vrhuške kosovskih Albanaca”.

No, odgovorio je kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli koji je pozvao UNMIK da objasni prisustvo njihovih pripadnika, među kojima i jednog ruskog državljanina, na barikadama kod Zubinog Potoka na sjeveru Kosova.

Pacolli je na Twitteru napisao kako je tokom policijske operacije na sjeveru Kosova policija privela jednog međunarodnog službenika UNMIK-a, državljanina Rusije, te jednog pripadnika lokalnog osoblja Misije.

Haradinaj: Poznata je ruska agenda destabilizacije

Prema njegovim riječima, Ministarstvo vanjskih poslova Kosova će “slučaj tretirati prema međunarodnom pravu”.

“Kosovo je dugo upozoravalo međunarodnu zajednicu na destabilizirajuće napore Rusije u regiji”, naveo je Pacolli.

Prethodno se o istoj temi oglasio i kosovski premijer Ramush Haradinaj koji smatra da, usprkos poštivanju imuniteta međunarodnih organizacija, kad određena osoba “ugrožava državu, onda bi zakon trebalo provoditi na osnovu međunarodnih konvencija”.

“Poznato je što je ruska agenda destabilizacije i zato pažljivo trebamo raditi protiv takvih agendi. U tomu smo uspješni. Nema mjesta na kojem se zakon ne primjenjuje na Kosovu”, rekao je Haradinaj.

Izvor: Agencije