Moskva podržava rezoluciju o Palestini

Sjedinjene Američke Države i Francuska predale su Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda svoje nacrte rezolucija o Palestini, potvrdio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov i dodao da Moskva podržava palestinski prijedlog.

„Palestinci su iznijeli svoj nacrt u kojem se nalaze određeni datumi za okončanje okupacije i mi podržavamo taj dokument“, naglasio je Gatilov.

Prema njegovim riječima, „francuski nacrt je blaži, ali je bliži palestinskom tekstu“.

Palestinci u svojoj rezoluciji traže da se do studenog 2016. Izrael „u potpunosti povuče s područja okupiranih od 1967. godine“, dok se u francuskom prijedlogu poziva na brzu obnovu izraelsko-palestinskih pregovora koji su zapeli proljetos, ali bez navođenja roka za povlačenje s okupiranih područja.

„Amerikanci su završili svoj prijedlog i razgovarat će se o svim idejama i elementima. Dobili smo na uvid i američki tekst“, dodao je Gatilov.

Na pitanje koji je nacrt najbolji po Rusiju, Gatilov je naglasio da je prioritet Moskve da se osigura da Vijeće sigurnosti UN-a usvoji rezoluciju kojom će se pomoći rješavanje problema i sukoba između Palestinaca i Izraelaca.

„Amerikanci su predložili vlastiti tekst i to je siguran pokazatelj da je neka vrsta rezolucije neophodna. Kakva će to biti rezolucija, bit će odlučeno putem određenih pregovora i konsultacija o raznim formulama“, zaključuje Gatilov.

U ponedjeljak, neimenovani visoki dužnosnik State Departmenta rekao je novinarima kako je Washington ponovio da postoje stvari koje nikada neće moći prihvatiti, ali da o tome neće javno govoriti.

U tijeku su sastanci izraelskih i palestinskih dužnosnika s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem.

Kerry se jučer sastao s izraleskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a danas se susreće sa šefom Arapske lige Nabilom Elarabyjem i palestinskim pregovaračem Saebom Erekatom.

Elaraby se također ranije sastao s francuskim šefom diplomacije Laurentom Fabiusom.

Palestina očekuje da ICC kazni Izrael

Stalni predstavnik Palestine u Ujedinjenim narodima Riad Mansour ranije je potvrdio kako u toj zemlji postoji neupitni konsenzus o pristupanju Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), jer to „palestinske vlasti vide kao dobru priliku da se istraže izraelski zločini nad palestinskim narodom“.

Mansour je govorio na zasjedanju predstavnika 122 zemlje potpisnice Rimske povelje na kojoj je zasnovan ICC, a to je bio prvi poziv Palestini da kao zemlja promatrač prisustvuje summitu u New Yorku.

„ICC vidimo kao mirni i pravni mehanizam za traženje pravde. Palestinski narod želi da se u ICC-u sudi okupatorskom Izraelu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Palestina bi možda mogla postati 123. potpisnica Rimske povelje“, najavio je Mansour.

Naglasio je kako će palestinski lideri odlučiti o tome kada će ta zemlja pristupiti ICC-u, ali da osobno smatra kako će se to „dogoditi uskoro“.

Na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda 2012. godine Palestina je postala zemlja promatrač.

Evropska incijativa za priznanje Palestine

Prethodno je hrvatski europarlamentarac Tonino Picula poručio kako bi trebalo priznati palestinsku državu jer bi to mogao biti motor za ponovno pokretanje bliskoistočnog mirovnog procesa.

Picula misli da bi nakon izglasavanja rezolucije u Europskom parlamentu jedan veći dio europskih zemalja bio ohrabren da njihovi parlamenti, pa čak i vlade, slijede politiku europskog parlamenta i da bi osim Švedske možda i neke druge vlade priznale Palestinu.

Smatra i da priznanje Palestine Sjedinjenim Državama uopće ne bi bilo mrsko.

Osim Švedske, koja je priznala Palestinu, isto su najavili Danska, Irska, Francuska.

Izvor: Agencije