Moskva odgodila pregovore o Afganistanu

Ashraf Ghani, Afganistan
Moskva je odgodila pregovore na zahtjev afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija (EPA)

Moskva je odgodila mirovne pregovore o Afganistanu u Moskvi planirane za rujan, na zahtjev afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija, priopćilo je u ponedjeljak rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija je pozvala 12 zemlja i predstavnike talibana na razgovore u Moskvu 4. rujna.

Talibani su poziv prihvatili, ali je Vlada u Kabulu priopćila da njezini predstavnici neće doći u Moskvu.

Kabul smatra da mirovne pregovore s pobunjeničkom grupom mora voditi Afganistan, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Rusija pozvala 12 država

Rusko ministarstvo ranije je objavilo da je Rusija pozvala 12 država, uključujući SAD, na mirovne pregovore koji se održavaju u trenutku kada Moskva preuzima istaknutiju ulogu u Afganistanu.

Moskva je ranije podržala i odluku afganistanske Vlade da proglasi tromjesečni prekid vatre i izrazila žaljenje što su talibani takvu ponudu uoči Kurban-bajrama odbacili.

Moskva je pozvala talibane na pregovore, iako su u Rusiji zabranjeni i smatra ih se teroristima, rekao je ranije ovoga mjeseca dužnosnik ministarstva vanjskih poslova Zamir Kabulov.

Rusija je organizirala međunarodne pregovore o Afganistanu u travnju prošle godine, no SAD nije sudjelovao, podsjetilo je ranije rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Američki državni tajnik je ranije ovog mjeseca poručio kako je SAD spreman podržati i posredovati izravne mirovne pregovore između afganistanske Vlade i talibana.

Izvor: Agencije