Moskva negira da su rakete pale u Iran

Rusija je jučer saopćila da je sa svojih brodova lansirala 26 krstarećih raketa ka metama u Siriji (EPA)

Rusko Ministarstvo odbrane danas je saopćilo da su četiri ruske krstareće rakete ispaljene prema Siriji iz Kaspijskog mora pogodile svoje mete, prenosi Tanjug informaciju ruske agencije Interfaks.

Američki zvaničnici i mediji su ranije objavili da su četiri od ukupno 26 krstarećih raketa koje je Rusija ispalila iz Kaspijskog mora ka Siriji pale na područje Irana, prenio je Reuters.

“Svaki stručnjak zna da se tokom takvih operacija tačno odredi meta prije i poslije napada. Sve naše rakete su pogodile svoje mete”, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane, general Igor Konašenkov, prenosi Beta.

‘Rakete preletjele preko Irana i Iraka’

Dva anonimna zvaničnika američkog Ministarstva odbrane su ranije saopćila da su ruske rakete pale u Iranu i dodali da nije poznato da li su one izazvale neku veću štetu na mjestima gde su pale.

Ti zvaničnici, koji su željeli ostati anonimni, pošto nisu ovlašteni da o toj temi govore javno, naveli su da su sa zacrtane putanje skrenule četiri rakete.

Ruska Vlada je jučer saopćila da je sa svojih brodova u Kaspijskom moru lansirala 26 krstarećih raketa prema metama u provincijama na sjeveru i sjeverozapadu Sirije, kao i da su rakete na putu do Sirije preletjele preko Irana i Iraka.

Izvor: Agencije