Moskva negira da je razvila nervni otrov ‘Novičok’

London optužuje Rusiju da je 'Novičokom' otrovala bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku Juliju (EPA)

Moskva nije nikada razvijala, uključujući razdoblje bivšeg SSSR-a, programe hemijskog oružja “Novičok”, koji se spominje u vezi s trovanjem bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji, izjavio je u četvrtak jedan visoki ruski diplomat.

“Nije postojao nikakav program razvoja hemijskog oružja pod nazivom ‘Novičok’ ni u vrijeme SSSR-a ni u Rusiji”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenosi Hina.

Prema njegovim riječima, Rusija je, uz to, prekinula sva istraživanja hemijskog oružja nakon ratifikacije Konvencije o zabrani hemijskog oružja i uništila sve njegove zalihe.

London protjerao 23 ruska diplomata

Nervni otrov “Novičok” navodno su u najvećoj tajnosti razvili sovjetski naučnici 1970-ih i 1980-ih godina.

Njegovo postojanje otkrio je jedan od njegovih “očeva” Vil Mirzajanov (83), koji je danas u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tada je, prema vlastitom priznanju, sudjelovao u tom tajnom vojnom programu u Državnom institutu za organsku hemiju i tehnologiju.

London optužuje Rusiju da je “Novičokom” otrovala bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju, koji su 4. marta smješteni u bolnicu u teškom stanju.

Zbog toga je Velika Britanija protjerala 23 ruska diplomata i zamrznula bilateralne kontakte s Rusijom.

Zasjeda Vijeće za nacionalnu sigurnost

Ruski predsjednik Vladimir Putin sazvao je u četvrtak sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog tog slučaja.

“Izrazili su veliku zabrinutost zbog destruktivne i provokativne pozicije britanske strane”, saopćio je Kremlj.

Sastanku su prisustvovali premijer Dmitrij Medvedev, ministar odbrane Sergej Šojgu, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, direktori tajnih službi, predsjednici oba doma Parlamenta i još nekoliko drugih visokih zvaničnika.

Izvor: Agencije