Moskva: Izrael napadom na Siriju ugrozio dva komercijalna leta

Sirija, Damask, Rakete, Napad, Izrael
Državna televizija je objavila snimke na kojima se vide eksplozije nakon aktiviranja protuzračne odbrane (AP)

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da su izraelski raketni napadi na Siriju izravno ugrozili dva komercijalna leta, prenosi Tanjug novinsku agenciju Interfaks.

Ministarstvo je dodalo da su sirijske snage zrakoplovne obrane uništile 14 od 16 izraelskih raketa, koje su u utorak ispaljene na mete u blizini Damaska.

Sirijski državni mediji javljaju da su tri sirijska vojnika ozlijeđena u napadima, prenosi Reuters.

Libanonska državna televizija prenijela je kako su iznad Libanona preletjeli izraelski borbeni zrakoplovi, koji su gađali tri pozicije južno od Damaska, gdje se nalaze skladišta s oružjem libanonske skupine Hezbollah i iranskih snaga, dodaje agencija AP.

Prvi napadi od Trumpove najave povlačenja SAD-a

“Naša protuzračna obrana djelovala je protiv neprijateljskih raketa koje su lansirali izraelski ratni zrakoplovi iznad libanonskih teritorija i oborila većinu prije nego što su došle do svojih meta”, rekao je sirijskim medijima izvor iz sirijske vojske.

Detalji o ostalim metama napada nisu objavljeni.

Ovi napadi su prvi otkako je američki predsjednik Donald Trump prošlog tjedna najavio da će SAD povući svojih 2.000 vojnika iz Sirije.

Glasnogovornik izraelske vojske je potvrdio da su aktivirani sustavi protuzračne obrane kao odgovor na rakete upućene iz Sirije.

Sirijski mediji ranije tijekom večeri izvijestili su da su u okolici Damaska pogođene “neprijateljske mete”.

Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je da su izraelske rakete lansirane iznad teritorija Libanona i da su gađale ruralna područja zapadno i jugozapadno od Damaska.

Izrael zabrinut zbog utjecaja Irana u Siriji

“Više projektila pogodilo je skladišta oružja Hezbollaha ili iranskih snaga”, izvijestio je Opservatorij sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Libanonska Nacionalna novinska agencija ranije je izvijestila da su izraelski vojni zrakoplovi izvodili lažne napade nad jugom zemlje.

Izrael je sve zabrinutiji zbog rastuće prisutnosti i utjecaja u susjednoj Siriji svog starog neprijatelja Irana, ključnog saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Izraelske zračne snage tijekom sukoba u Siriji više su puta napadale, kako su rekle, iranske položaje ili transporte oružja libanonskom Hezbollahu, koji podržava Iran.

Izvor: Agencije