Moskva: Izjave o razbijanju odbrane Kalinjingradske oblasti prijetnja

U ruskoj Kalinjingradskoj oblasti, koja je između Poljske i Litvanije na Baltičkom moru i geografski je odvojena od ostatka Rusije, raspoređeni su protivzračni raketni sistemi S-300 i S-400, protivbrodske rakete Onyx i rakete zemlja-zemlja Iskander (EPA)

Zvanična Moskva smatra da su američke izjave o planovima koji omogućavaju razbijanje odbrane Kalinjingradske oblasti neodgovorna prijetnja, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na današnjem brifingu, prenosi Tanjug pozivajući se na ruske agencije.

“Prvo, mi ih smatramo prijetnjama. Drugo, smatramo da su takve izjave potpuno neodgovorne. I, treće, možemo vidjeti koliko se lako političke elite, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, bave ozbiljnim i veoma kompliciranim stvarima kao što su globalna sigurnost i stabilnost”, rekla je ona, prenosi TASS.

“Željela bih ponoviti da oni djeluju neodgovorno, zasnovano na kratkoročnim političkim interesima, koji, koliko razumijemo, uključuju izborne procese.”

Raketni sistemi i krstareće rakete

National Interest ranije je objavio, pozivajući se na nezavisnog analitičara Steffana Watkinsa, da je američki strateški bombarder B-52 u martu simulirao bombardiranje Kalinjingradske oblasti krstarećim raketama.

Prema riječima Watkinsa, avion je poletio iz baze američkih zračnih snaga u Barksdaleu (Louisiana) i izveo napad lažnim krstarećim raketama, skrenuvši samo 60 nautičkih milja prije ulaska u ruski zračni prostor, a zatim sletio u bazu u Velikoj Britaniji.

U ruskoj Kalinjingradskoj oblasti, koja je između Poljske i Litvanije na Baltičkom moru i geografski je odvojena od ostatka Rusije, raspoređeni su protivzračni raketni sistemi S-300 i S-400, protivbrodske rakete Onyx i rakete zemlja-zemlja Iskander.

“Američke snage vjeruju da znaju kako probiti Kalinjingrad”, prenosi Tanjug navode National Interesta i izjavu komandanta Ratne avijacije SAD-a u Evropi, generala Jeffa Harrigana.

Glavna baza

Sjedinjene Američke Države trebaju se suzdržati od zavjere da napadnu Kalinjingradsku oblast jer su se ruski vojnici spremni suprotstaviti svakom neprijatelju, poručio je guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alikanov povodom navoda da je SAD u martu simulirao napad na tu rusku oblast.

“Nećemo prihvatiti njihove pozive, ali se sigurno ne plašimo. Kod nas je smještena glavna baza Baltičke flote. S obzirom na moral i tehničku pronicljivost snaga u Kalinjingradu, nikome ne savjetujem da riskira i da se kači s našim vojnicima”, rekao je Alikanov za TASS.

Istakao je da se američka vojska treba upoznati s historijom Rusije i poručio američkim generalima da čitaju historijske knjige o onima koji su kovali zavjere protiv Rusije i posljedicama s kojima su se suočili.

“Ruski narod umije odgovoriti svakom američkom generalu koji ima planove. Mislim da su naši partneri i protivnici davno mogli naučiti lekciju iz historije”, naveo je guverner.

Izvor: Agencije