Moskva i Rijad za produžetak ograničenja proizvodnje nafte

Sljedeća videokonferencija grupe OPEC+ najavljena je za 10. juni (Al Jazeera)

Rusija i Saudijska Arabija dogovorile su se da sporazum o ograničenju proizvodnje nafte u okviru grupe OPEC + bude produžen za barem još jedan mjesec.

Daljnji planovi zavisit će od stanja na tržištu, rekao je agenciji TASS jedan izvor uključen u pregovore, prenosi Tanjug.

“Složili smo se da je potreban produžetak za još najmanje mjesec. Tada ćemo sagledati situaciju”, kazao je izvor ruske agencije, dodajući da su ministri energetike Rusije i Saudijske Arabije u stalnom kontaktu.

Državna ministarstva nisu zvanično komentirala te informacije.

Prema izvoru TASS-a, ministri nisu zadovoljni podacima o majskim rezovima proizvodnje nafte u mnogim drugim zemljama.

“Dok problem pridržavanja dogovorenih kvota ne bude riješen, sastanak neće biti zakazan”, rekao je on.

Utjecaj pandemije na cijene

Drugi izvor potvrdio je da je za 4. juni zakazan samo tehnički sastanak grupe OPEC+, na kojem će učesnici razmotriti “utjecaj pandemije korona virusa na tržište nafte i napraviti prognoze za sljedeće mjesece”.

Organizacija proizvođača nafte OPEC i proizvođači koji nisu članice te grupacije (OPEC+) postigli su 10. aprila dogovor o smanjenju proizvodnje za deset miliona barela dnevno tokom maja i juna, s ciljem da se izazivanjem vještačke nestašice na tržištu uzrokuje poskupljenje “crnog zlata”, čija je cijena zbog pandemije korona virusa pala na nezapamćeni minimum.

Smanjenje proizvodnje bit će ublaženo u periodu juni – decembar 2020. na osam miliona barela dnevno, a potom na šest miliona barela u periodu januar – april 2021.

Sljedeća videokonferencija grupe OPEC+ najavljena je za 10. juni.

Izvor: Agencije