Moskva i Peking razvijaju konkurenciju Boeingu i Airbusu

Zajednička firma je registrovana u Šangaju (Reuters)

Kina i Rusija su u ponedjeljak pokrenule ambiciozni plan zajedničkog razvoja velikog linijskog putničkog aviona kako bi konkurirale Boeingu i Airbusu, dvije sedmice nakon uspješnog polijetanja prvog kineskog linijskog aviona.

Državna kompanija Commercil Aircraft Corporation of China (Comac) i ruska državna kompanija United Aircraft Corporation (UAC) objavile su da su osnovale zajedničku firmu u Šangaju.

Planovi razvoja velikog linijskog putničkog aviona otkriveni su prošlog juna tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Pekingu.

Kineski mediji su prenijeli navode  zvaničnika koji je rekao da bi se moglo raditi o planu vrijednom između 13 i 20 milijardi dolara.

Simbol napretka

“Osnivanje zajedničke kompanije simbolizira veliki napredak u planu izgradnje velikog kinesko-ruskog linijskog putničkog aviona”, naveo je predsjednik Comaca Jin Zhuangglong u saopćenju.

Kina je već prešla ključnu etapu tog plana početkom maja kada je uskotrupni putnički avion C919 srednjeg dometa, kineske proizvodnje, poletio na svoj prvi let koji bi trebao ilustrovati veliki tehnološki napredak kineske aeronautičke industrije.

Izvor: Agencije