Moskva: Erdogan obećao primjenu ugovora o S-400

S-400, Rakete
Nakon propalih pregovora o kupovini američkog sistema Patriot, Turska je odlučila od Rusije kupiti sistem S-400 (AP)

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan obećao je da će ugovor o nabavci ruskih raketnih sustava S-400 biti primijenjen, izjavila je, nakon razgovora sa šefom turske države u Istanbulu u petak, predsjedavajuća ruskog Vijeća Federacije (Gornji dom Parlamenta) Valentina Matvijenko.

“Naravno, on [Erdogan] se dotaknuo teme sustava S-400. On je kazao da je na Tursku izvršen pritisak bez presedana, koji se nastavlja, ali je iznio uvjeravanja da, kao predsjednik, jamči da će Turska primijeniti ovaj ugovor”, kazala je ona, prenosi Tanjug agenciju Tass.

Rekla je kako je Erdogan poručio da ne vidi bilo kakve razloge za neispunjavanje obveza iz ugovora.

Raketni sustav S-400, koji Turska kupuje od Rusije, potpuno će kontrolirati Ankara, objavio je u četvrtak turski dnevnik Hurriyet, citirajući ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua.

Cavusoglu: Nabavka je gotova stvar

“Neki kažu da će sustavi S-400 predstavljati prijetnju za borbene zrakoplove F-35. Ovi sustavi će biti pod našom potpunom kontrolom. Bit će integrirani u NATO sustav”, rekao je Cavusoglu tijekom posjeta Letoniji, navodi ruska agencija.

On je u srijedu negirao da Turska odgađa kupovinu sustava S-400 zbog napetih odnosa sa SAD-om.

Obraćajući se novinarima, Cavusoglu je kazao da se “u ovom trenutku ne dovodi u pitanje nikakvo odgađanje ili obustavljanje”, prenio je AP.

On je ponovio da je nabavka sustava napravljenog u Rusiji “gotova stvar”.

Cavusoglu je rekao da su Turska i SAD razgovarali o prijedlogu Ankare za osnivanjem zajedničke komisije koja bi razmatrala moguće rizike S-400 po američki program F-35.

‘Prostor za aktivnosti F-35’

Ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je u petak da Turska pokušava ispuniti svoje obaveze u vezi sa sistemom S-400, kao i s bombarderima F-35, javlja Anadolija.

“Što se tiče pitanja S-400 i F-35, poduzimamo napore da u potpunosti ispunimo sve naše obaveze i odgovornosti”, rekao je on tokom posjete zračnoj bazi u istočnoj provinciji Malatya, gdje će biti stacionirani avioni F-35.

“Ovdje osiguravamo prostor za aktivnosti F-35”, kazao je Akar te dodao da su neki dijelovi aviona proizvedeni u Turskoj.

Turska je od 2011. godine intenzivirala jačanje zračnih odbrambenih kapaciteta zbog sigurnosnih prijetnji u regiji.

Izvor: Agencije