Moskva demantuje umiješanost u napad na Skripalja

Skripalj i njegova kćerka Julija otrovani su nervnim agensom u britanskom Salisburyju 4. marta (Arhiva)

Nema nijednog jasnog dokaza da je Rusija povezana s napadom u kojem je korišten nervni agens na bivšeg dvostrukog ruskog agenta u Engleskoj Sergeja Skripalja, izjavio je glasnogovornik Kremlja, komentirajući sugestiju američkog predsjednika Donalda Trumpa da je Rusija umiješana.

“Očit je nedostatak bilo kakvog jasnog dokaza [o ruskoj umiješanosti], kompletan val [takvih tvrdnji] potječe iz Velike Britanije”, navodi državna novinska agencija RIA Novosti izjavu Dmitrija Peskova.

Ambasador Rusije u Londonu Aleksandar Jakovenko istovremeno je rekao da je primio diplomatski dopis u kojem se navodi da su bivši špijun Skripalj i njegova kćerka Julija u kritičnom stanju, ali da Velika Britanija krije više informacija, javlja RIA Novosti.

‘Možda su živi, možda nisu’

On je rekao da informacije s kojima raspolažu “nisu dovoljne” Rusiji.

“Britanci kriju procjene doktora od nas, nemamo pristup pacijentima, nemamo priliku pričati s doktorima. Niko nije objavio fotografiju [Skripalja i njegove kćerke]. Možda su živi, možda nisu, možda se ništa nije ni dogodilo”, rekao je Jakovenko, dodajući da je neprihvatljivo očekivati od Rusije da vjeruje svim informacijama, prenosi Reuters.

Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija otrovani su nervnim agensom u britanskom Salisburyju 4. marta.

Izvor: Agencije