Moskva: Američka nepredvidivost uoči susreta Putina i Trumpa

Ne priznajemo jednostrane američke restrikcije i smatramo ih nelegitimnim, rekao je Dmitrij Peskov (EPA)

Kremlj je kritizirao “nepredvidivost” Washingtona, koja, navodi službena Moskva, izaziva “duboku zabrinutost u cijelom svijetu” dva tjedna prije novog susreta Vladimira Putina i Donalda Trumpa krajem studenoga u Argentini.

“Činjenica da je SAD postao nepredvidiv u posljednje vrijeme nije tajna ni za koga”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ruskim medijima, a prenosi AFP.

“Nepredvidivost najmoćnijeg gospodarstva svijeta stvara najdublju zabrinutost u cijelom svijetu”, ocijenio je Peskov.

Sankcije donose komplikacije

Takve izjave stižu dok se Sjedinjene Američke Države, čiji su odnosi s Moskvom na najnižoj razini, spremaju uvesti nove sankcije Rusiji zbog trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skipalja i njegove kćeri Julije u ožujku u Engleskoj.

Taj čin London pripisuje ruskim vlastima.

“Ne priznajemo te jednostrane restrikcije, smatramo ih nelegitimnim”, naglasio je Peskov.

Smatra da će nove sankcije dodatno zakoplicirati rusko-američke odnose.

Dok se ruski predsjednik Vladimir Putin i američki potpredsjednik Mike Pence trenutačno nalaze u Singapuru, na summitu zemalja ASEAN-a, nikakav odvojeni susret njih dvojice nije predviđen, potvrdio je Peskov.

Pripreme za ‘pravi susret’

“Takav susret nije potreban, jer se pripremamo za pravi susret u Argentini, između predsjednika Putina i Trumpa, koji će sudjelovati na summitu G20 u Buenos Airesu 30. studenoga i 1. prosinca”, najavio je glasnogovornik Kremlja.

Trump i Putin su se ljetos sreli u Helsinkiju, nakon čega je američki predsjednik doživio kritike u zemlji, jer su neki smatrali da je bio “prepomirljiv” prema ruskom kolegi.

Njihov prvi susret je održan u srpnju 2017. godine, na marginama summita G20 u Hamburgu.

Izvor: Agencije