Moskva: Ako Evropa dijeli stav SAD-a, ‘Otvoreno nebo’ neće opstati

F-16, Zrakoplov, Borbeni zrakoplov
Sporazum omogućava izvođenje opservacijskih letova iznad teritorija zemalja potpisnica (EPA)

Sporazum o “Otvorenom nebu” izgubit će sve šanse za opstanak ako europske zemlje dijele stav SAD-a da Rusija nije postupala sukladno njemu, upozorio je u petak zamjenik šefa ruske diplomacije Sergej Rjabkov.

Rekao je kako je Veleposlanstvo SAD-a u Moskvi uputilo službenu poruku ruskom Ministarstvu vanjskih poslova u kojem obavještava Moskvu o odluci Washingtona da se povuče iz tog sporazuma, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju TASS.

“Ministarstvo vanjskih poslova primilo je danas notu američkog veleposlanstva, u kojoj se navodi da je američka vlada donijela odluku da počne povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu”, kazao je Rjabkov tijekom internetske rasprave o rusko-američkim odnosima.

Dodao je da je Rusija spremna adekvatno odgovoriti na “agresivne korake” SAD-a, ali da je i dalje otvorena za suradnju s Washingtonom želi li to američka strana.

Također je kazao da Moskva ima realan stav u vezi s izgledima za dijalog i suradnju, uzimajući u obzir izbornu godinu u SAD-u.

Odgovor na agresivne poteze

“Ne očekujemo previše. Ponašat ćemo se pragmatično i odgovoriti na agresivne poteze bude li potrebe”, poručio je Rjabkov.

Istodobno, naglasio je, Moskva je otvorena za suradnju s Washingtonom u širokom spektru pitanja “u slučaju da pokaže spremnost rješavati stvari na konstruktivnoj osnovi, uz obostrano poštovanje”.

Washington je najavio da se povlači iz tog sporazuma jer Rusija, navodno, krši pakt, a slike prikupljene tijekom letova mogu se dobiti brzo i jeftinije od američkih ili komercijalnih satelita.

Deset zemalja članica potpisnica Sporazuma o otvorenom nebu izrazilo je u petak žaljenje zbog najave američkog povlačenja iz tog sporazuma, o čemu u petak u Bruxellesu raspravljaju veleposlanici članica NATO-a.

“Žalimo zbog najave američke vlade da se namjerava povući iz Sporazuma o otvorenom nebu iako dijelimo zabrinutost u vezi s ruskom provedbom odredbi tog sporazuma”, piše u pismu koje su potpisali ministri vanjskih poslova deset zemalja članica NATO-a: Belgije, Češke, Finske, Francuske, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Njemačke, Španjolske i Švedske.

Te su zemlje u svom pismu najavile da će nastaviti provoditi sporazum.

Sporazum o otvorenom nebu zaključen je 1992., a stupio je na snagu 2002.

Potpisalo ga je 35 zemalja i omogućava zemljama potpisnicama da izvode opservacijske letove iznad teritorija zemalja potpisnica.

Respiratori i konstruktivna saradnja

Sporazum pridonosi transparentnosti, što bi trebalo jačati povjerenje zemalja potpisnica u suradnji na sigurnosnim pitanjima.

Već se neko vrijeme Rusija i Sjedinjene Američke Države međusobno optužuju za kršenje sporazuma, a američki predsjednik Donald Trump još je potkraj prošle godine dao nagovijestiti da namjerava napustiti sporazum.

U četvrtak su američki dužnosnici rekli da Rusija stalno krši odredbe sporazuma i da će se SAD i formalno povući iz njega za šest mjeseci.

Rjabkov je ocijenio da rusko-američki odnosi bilježe primjere konstruktivne suradnje, čak i nedavno.

Kao primjer je naveo da su predsjednici SAD-a i Rusije, Donald Trump i Vladimir Putin, 25. travnja objavili zajedničko priopćenje povodom obilježavanja godišnjice susreta američke i sovjetske vojske u Njemačkoj 1945., koji je bio važan korak prema okončanju Drugog svjetskog rata u Europi.

Dodao je da je Rusija zahvalna Americi na pomoći koju joj je osigurala u borbi protiv korona virusa.

“Jučer je stigla prva isporuka od 50 respiratora iz SAD-a. Vjerujemo da su takve geste savršeno prirodne. One su isključivo humanitarne prirode i zahvalni smo američkoj strani na pomoći koju je osigurala u ovoj fazi”, poručio je Rjabkov.

Izvor: Agencije