Moskovski metro slavi 80. rođendan

Prije 80 godina otvorena je prva linija moskovskog metroa. Smatra se jednim od najljepših na svijetu, a svaki dan se ispod ruske metropole preveze više od osam miliona ljudi, javlja Stefan Goranović, novinar Al Jazeere.

Moskovski metro je grad ispod grada. Beskrajna mreža tunela, prolaza i pokretnih stepenica, milioni Moskovljana i njihovih gostiju.

Izdvajaju ga upečatljive stanice, djelo sovjetskih umjetnika, jer kada su građene umjetnost je radila za politiku.

Moskovski metro nazivan je komunističkim rajem, stanice su od mermera, ukrašene bogatim kandelabrima, a dominiraju nadahnjujući mozaici i statue socijalističkih heroja.

Bio je to luksuz dostupan svima koji su živjeli u sovjetskoj Moskvi.

Ali često se zaboravlja da prije nego što je prvi voz krenuo 15. maja 1935. masivni tuneli probijani su ručno, a mnogo života je izgubljeno. Ipak, vlast ga je smatrala trijumfom socijalizma i staljinizma.

U stanici metroa i dalje putnike posmatra lik revolucionara države koja više ne postoji.

Valentina Mihaljeva, penzionirana inženjerka metroa, kazala je: “Ovo je veliki praznik, za Moskovljane, za cijeli ruski narod, zato što imamo mnogo gostiju i vrlo je zgodno imati ovakav sistem”.

Stari načini

“Počela sam 1953. godine, kada sam završila osnovnu školu. Radila sam u Lenjinovoj sali. Bila sam na kontroli karata. Karte su tada bile četiri kopejke, poslije su bile pet. Tada smo imali kontrolore u vagonu. Uvečer bismo prali vagone i platforme, jer tada nije bilo nikakve tehnologije” , prisjetila se Janina Galina, ekonomistica u metrou od 1953, danas u penziji.

Moskovski metro funkcionira besprijekorno. Moskovljani znaju da ih muški glas sa razglasa vodi u centar, a ženski kući.

Većina stanica je pod zemljom, a jedna od njih je na dubini od 84 metra.

Za one koji su u metrou radili skoro 50 godina, svaka kompozicija je posebna.

Viktor Abramov, mašinovođa sa 43-godišnjim stažem, kazao je: “Možete da pređete na bilo koju liniju metroa i tokom dana da dođete gdje god hoćete. A ako to probate nadzemnim transportom, može vam se desiti da bez obzira na planove ne stignete za jedan dan. Ja volim metro, njegovu ljepotu, jedinstvenost svake stanice.”

Svaka stanica ima svoju historiju, naročito stanica Majakovskaja. Bila je sklonište tokom Drugog svjetskog rata. Tu je Staljin 1941. održao govor dok su odozgo grad bombardirali nacisti.

Ili stanica Trg revolucije, Staljinova omiljena.

“Iako se slavi istorija Moskovskog metroa, milioni Moskovljana koji ga svaki dan koriste, gledaju ka budućnosti. Sistem je dugačak više od 300 kilometara. Kroz 12 linija prođe blizu 10.000 kompozicija u intervalu od 90 sekundi. Ali, ne zadugo. Planirano je da u 2020. moskovski metro uđe dvostruko veći”, javlja Goranović.

Izvor: Al Jazeera