Moscovici se boji da ‘mali mussoliniji’ ne preplave Evropu

Pierre Moscovici nije spominjao imena, ali je Matteo Salvini to shvatio lično (Arhiva)

Najviši ekonomski dužnosnik Evropske unije je izjavio kako se boji da bi “mali mussoliniji” mogli preplaviti Evropu, čime je izazvao oštru reakciju italijanskog ministra unutrašnjih poslova, koji ga je optužio za vrijeđanje njegove zemlje i Italijana.

Francuz Pierre Moscovici, evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja, kazao je kako trenutna politička situacija, s porastom snage populista i krajnje desnice u mnogim evropskim državama, podsjeća na 1930-e, kada su na vlasti bili Adolf Hitler i Benito Mussolini.

“Srećom, nema zvukova visokih čizama, nema Hitlera, ali možda ima ‘malih mussolinija’. To tek trebamo vidjeti”, rekao je Moscovici novinarima u Parizu, govoreći u šaljivom tonu.

‘Odbija migrante, bombardira Libiju’

Moscovici, bivši francuski ministar finansija, nije spominjao imena, no Matteo Salvini, potpredsjednik vlade, ministar policije i šef italijanske protuimigrantske stranke Liga, shvatio je to lično.

“Trebao bi oprati usta prije nego uvrijedi Italiju, Italijane i njihovu legitimnu Vladu”, kazao je Salvini, a izjavu koju je objavio njegov ured u Rimu.

Salvini je iskoristio priliku kako bi još jednom iskazao pritužbe Francuskoj, kojoj spočitava da nije učinila dovoljno u rješavanju pitanja migranata iz Afrike te kako je uvukla Libiju u stanje haosa tako što je pomagala svrgavanje Muammara Gaddafija.

“Evropski komesar Moscovici, umjesto kritiziranja svoje Francuske, koja odbija imigrante i koja je bombardirala Libiju i probila evropske budžetske parametre, napada Italiju i govori o ‘brojnim malim mussolinijama’ po Evropi”, rekao je Salvini.

Da Italija smanji javni dug

Moscovici je u Parizu, između ostalog, kazao kako Italija treba prekinuti rasipnu potrošnju te kao prioritet postaviti investicije i ulaganja u infrastrukturu koje bi stimuliralo rast i produktivnost.

“U interesu je Italije da smanji svoj veliki javni dug. Bila bi laž misliti kako neko može ulagati više uz visoki deficit. Ako se to dogodi, na kraju završite s više duga i manje kapaciteta za investiranje”, rekao je on.

Italija priprema budžet za 2019. godinu, proces koji je povisio napetosti unutar vladajuće koalicije, što ugrožava Salvinijevu Ligu i pokret Pet zvijezda.

Nagli pad vrijednosti italijanskih obveznica reflektira strah investitora u pogledu stabilnosti italijanskih finansija.

Moscovici je je kazao kako je ključno da Rim osmisli budžet koji će funkcionirati.

‘Nastavak konstruktivne klime’

“Italijanski budžet treba biti održiv, održiv na nominalnom nivou, ali isto tako održiv u smislu strukturnih reforma koje su potrebne”, kazao je.

“Treba postojati znatan napor na strukturalnom dijelu”, dodao je.

Moscovici je istaknuo kako blisko sarađuje s italijanskim ministrom finansija u onome što je nazvao “konstruktivnom klimom” te kazao kako se nada da će se tako nastaviti.

Izvor: Agencije