Morska dionica Južnog toka u novembru

Neće biti promjena rokova u izgradnji i puštanju u rad Južnog toka, navodi izvođač radova (EPA)

Polaganje cijevi po dnu Crnog mora za gasovod Južni tok počet će u novembru, najavili su predstavnici Wintershalla, njemačkog akcionara u projektu gasovoda Južni tok.

U Bugarskoj je već spremno 90.000 cijevi, koje čekaju da budu zavarene, samo još treba da dođe veliki brod koji će polagati te cijevi, rekao je novinarima, koji su obišli gasovod Sjeverni tok, glasnogovornik preduzeća South Stream Transport Jasper Jansen.

On je istakao da Bugarska vlada nije rekla da neće da gradi taj gasovod, već da želi da pojasni poziciju u vezi Južnog toka sa Evropskom unijom i dodao da “nema razloga da sumnja da Bugarska neće graditi taj gasovod.”

Jansen je najavio i da neće biti promjena rokova u izgradnji i puštanju u rad Južnog toka i precizirao da će prva linija tog gasovoda biti završena do kraja 2015. a posljednja, četvrta, do kraja 2017. godine, prenosi Tanjug.

“Mi znamo šta radimo i potpuno smo sigurni da će taj projekat biti realiziran,” rekao je Michael Sasse, direktor korporativnih komunikacija njemačkog Wintershalla, koji ima 15 posto udjela u preduzeću South Stream Transport.

Usklađivanje s pravilima

Izgradnja Južnog toka u Bugarskoj je obustavljena zbog zahtjeva Evropske komisije da se taj projekat uskladi sa evropskim pravilima.

On je dodao da neki političari hoće da otežaju posao vezna za izgradnju Južnog toka, ali je naglasio da smatra da će definitivno biti gasovoda po dnu Crnog mora i da podjednako vjeruje u realizaciju Južnog, kao i Sjevernog toka, u kome je Wintershalll također akcionar sa ruskim Gazpromom.

Sasse je objasnio da je i bilo problema i u vezi sa Sjevernim tokom, kao što ih ima i o Južnom toku i naveo primjer da su već bile nabavljene cijevi za kopnenu dionicu Sjevernog toka- gasovode OPAL i NEL, prije nego što je njemačka vlada dala sve neophodne dozvole za te gasovode.

“Energetika je uvijek političko pitanje”, rekao je Sasse.

Viši menadžer za projekte Sjeverni tok i Južni tok u Wintershalllu Frank Rau istakao je da smatra da će Evropa, kada je reč o Južnom toku, “donijeti mudar izbor jer je konkurencija već počela”.

Izazovni dijelovi

On je dodao da je najizazovniji dio u izgradnji Južnog toka to što je Crno more na najvećem dijelu trase duboko 2,2 kilometra i što osim u priobalju, ima nagli pad terena.

Rau je istakao da je ta dubina 10 puta veća od one na kojoj se gradio Sjeverni tok i dodao da je ruskoj obali Crnog mora u toku i izgradnja najveće kompresorske stanice na svijetu za potrebe gasovoda Južni tok.

Gasovod Južni tok treba da osigura drugi pravac snabdijevanja centralne i jugoistočne Evrope ruskim gasom i direktno poveže velika nalazišta u Sibiru sa evropskim potrošačima.

Nastavak izgradnje dionice tog gasovoda u Srbiji, vrijedne blizu dvije milijarde eura, najavljen je za oktobar.

Izvor: Agencije