MORH: Ne postoji dokument o zabrani kupovine izraelskih aviona

Izrael i Hrvatska sklopili su kupoprodajni ugovor vrijedan 500 miliona američkih dolara za 12 aviona F-16 Barak (EPA)

Ministarstvo odbrane Hrvatske (MORH), reagirajući na medijske izvještaje, saopćilo je da ne postoji nikakav non paper dokument u kojem se Hrvatsku upozorava da joj se ne odobrava kupovina izraelskih aviona.

“Ministarstvo obrane arhivira zaprimljene akte, tako i akte i korespondenciju sa zemljama ponuđačima u postupku nabave višenamjenskog borbenog aviona”, ističe MORH u kratkom saopćenju.

Jutarnji list u nedjelju je objavio da je državni i vojni vrh najmanje “godinu dana bio upoznat sa stajalištima i uvjetima SAD-a o prodaji izraelskih borbenih aviona F-16 Barak”.

“Još u siječnju 2018. američka strana je hrvatskom državnom vrhu uputila tzv. non-paper dokument u kojem je vrlo jasno naznačila koje sve prepreke stoje za kupnju izraelskih aviona. Informaciju da je hrvatska strana, odnosno Ured predsjednice, upoznata s problemima objavio je u petak Velimir Bujanec u svojoj emisiji Bujica. Američki dokument stigao je na Pantovčak u siječnju prošle godine, potvrdio je Jutarnjem listu izvor blizak predsjednici”, objavio je taj dnevnik u nedjelju.

Stav SAD-a

Izrael i Hrvatska sklopili su kupoprodajni ugovor vrijedan 500 miliona američkih dolara za 12 aviona F-16 Barak, odnosno modificirane izraelske verzije originalno američkih aviona.

Američka strana, međutim, pristaje na transfer trećoj strani samo “ogoljenih” letjelica, iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je rok Izraelcima do 11. januara da se izjasne o tome mogu li ispoštovati ugovor onako kako je potpisan.

Izvor: Agencije