Morales vodi na predsjedničkim izborima u Boliviji

Aktuelni predsjednik Evo Morales vodi na predsjedničkim izborima u Boliviji, ali nema dovoljno glasova da izbjegne potencijalno rizičan drugi krug u kojem će mu protukandidat biti Carlos Mesa, pokazuju preliminarni rezultati, prenosi Hina.

Pedesetdevetogodišnji Morales, najdugovječniji ljevičarski predsjednik u Južnoj Americi, osvojio je 45 posto glasova dok je drugoplasirani Mesa osvojio njih 38 posto, objavio je vrhovni izborni sud nakon gotovo 84 posto prebrojanih glasova.

Da bi pobijedio već u prvom krugu, Moralesu treba najmanje 40 posto glasova i prednost od 10 postotnih bodova u odnosu na drugoplasiranog kandidata. Konačni pobjednik na predsjedničkim izborima vodit će zemlju u razdoblju od 2020. do 2025. godine.

Rezultati pokazuju da Moralesa čeka drugi izborni krug, što se nije dogodilo od 2006. kada je došao na vlast.

Kandidat uprkos referendumu

Aktuelni predsjednik, pripadnik starosjedilačkog naroda Aymara i nekadašnji čelnik sindikata uzgajivača koke, odlučio se ponovo kandidirati uprkos zakonskim ograničenjima i referendumu iz 2016. godine na kojem su građani glasali protiv mogućnosti da nakon trećeg krene i po četvrti uzastopni predsjednički mandat.

Tu mu je mogućnost potom otvorio lokalni sud.

Obećao je ipak da se više neće kandidirati, ali to je učinio i 2014. godine, napominje Reuters.

Tokom njegova tri predsjednička mandata bolivijska je ekonomija procvjetala, dohoci su porasli a stopa siromaštva se smanjila.

U posljednje vrijeme podrška Moralesu slabi u kontekstu posustajanja ekonomskog rasta i zabrinutosti zbog korupcije i antidemokratskih praksi, tumači Reuters.

Izvor: Agencije