Oglasi

Morales optužen za pobunu i terorizam

Vlada Bolivije za optuženog bivšeg predsjednika traži maksimalnu zatvorsku kaznu od 15 do 20 godina.
Bolivija je zapala u krizu poslije pobjede Eva Moralesa na osporenim izborima 20. oktobraEPA-EFE

Prelazna Vlada Bolivije podnijela je tužbu za pobunu i terorizam protiv bivšeg predsjednika ove južnoameričke države Eva Moralesa.

Vršitelj dužnosti šefa diplomatije Arturo Murillo izjavio je kako se optužbe odnose na videosnimak na kojem se, navodno, čuje Morales koji koordinira blokadama tokom uličnih protesta u Boliviji, javlja Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Murillo je dodao kako Vlada za optuženog bivšeg čelnika traži maksimalnu zatvorsku kaznu od 15 do 20 godina.

Bolivija je zapala u krizu poslije Moralesove pobjede na osporenim izborima 20. oktobra.

On je podnio ostavku 10. novembra, a nakon toga dobio je azil u Meksiku.

Put za nove izbore

Bolivijski Parlament donijet će u subotu zakon kako bi otvorio put novim izborima, nakon što su dogovor postigli zastupnici tri glavne političke ustanove tog tijela, izjavio je za Reuters kongresmen iz stranke bivšeg predsjednika Moralesa, prenosi Hina.

Henry Cabrera, potpredsjednik Zastupničkog doma, kazao je kako se očekuje da će Senat prihvatiti prijedlog zakona kasno u petak, a Donji dom će dati zeleno svjetlo u subotu poslije podne.

"To će definitivno proći", rekao je Cabrera.

Nekoliko minuta ranije šefica Senata Eva Copa rekla je da će Gornji dom (Senat) prihvatiti zakon o novim izborima u petak kasno navečer.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.