Morales gubi na referendumu za novi mandat

Potpuni podaci referenduma u Boliviji očekuju se tokom dana (EPA)

Bolivijski predsjednik Evo Morales prema prvim podacima gubi na referendumu o ustavnim promjenama koje bi mu omogućile još jedan mandat.

Morales, kojem je ovo treći predsjednički mandat, želi promijeniti Ustav, što bi mu omogućilo da se kandidira za reizbor 2019. i eventualno ostane na vlasti do 2025. godine.

Protiv izmjena je 67 posto glasača, a za izmjene je njih 33 posto, prvi su rezultati referenduma, koje Izborna komisija zasniva na 3,6 posto prebrojanih glasačkih listića.

Istovremeno, Ipsosova izlazna anketa pokazuje da je protiv izmjena 52,3 posto, a za izmjene 47,7 posto, dok je prema Morijevoj anketi 51 posto za, a 49 posto protiv izmjena.

Potpuniji podaci očekuju se danas tokom dana.

‘Mrtva utrka’

Potvrdi li Moralesov poraz i konačan rezultat referenduma, to će biti još jedan udarac za južnoamerički ljevičarski pokret, koji je širom kontinenta pretrpio niz izbornih poraza.

Potpredsjednik Alvaro Garcia Linera bio je u nedjelju navečer ustrajan u svojoj procjeni da je riječ o mrtvoj utrci i da bi se rezultat mogao preokrenuti. “Moguće je da će se suze radosnice kod nekih opozicijskih političara do jutra pretvoriti u suze očajanja”, rekao je Alvaro Garcia Linera.

Morales je zaslužan za smanjenje siromaštva u jednoj od najsiromašnijih zemalja Južne Amerike, podsjećaju agencije. Za predsjednika je ponovno izabran 2014. ali sve više kritičara optužuje njegovu Vladu za korupciju i autoritarnu vladavinu.

Izvor: Agencije